Autopůjčovna Brno
15.09.2021

Mezi součást povinné výbavy patří rezerva nebo sada na opravu poškozené pneumatiky. Automobilky v posledních letech šetří, kde se dá, takže plnohodnotnou či dojezdovou rezervu vidíme jen zřídka. Je pravdou, že rezerva v kufru zabere více místa, než opravná sada. Ale jak takové sady pro opravu pneumatik fungují v praxi? Není pořád lepší a jistější vozit rezervní kolo?

Autopůjčovna Brno

Rezerva součást povinné výbavy.

Automobilky šetří, a to nejen finance

Už v úvodu jsme nakousli, proč se tento trend rozvinul. Plnohodnotná rezerva oproti opravné sadě vyjde přeci jen dráž. Jenže to je první z důvodů. Tím dalším a mnohem větším je úspora místa. Někteří výrobci aut do objemu zavazadlového prostoru započítávají i místo pro rezervu, a tak v papírových hodnotách zapůsobí na nejednoho Čecha (ano, jsme národ kufrařů). Navíc bez rezervy, která váží nějaké to kilo, dochází i k úspoře hmotnosti a lepším hodnotám z hlediska emisí.

Opravné sady s kompresorem i bez

Jestliže výrobce vašeho vozu šetřil a neobdaroval vás náhradním kolem, dostali jste pravděpodobně sadu vč. kompresoru. Jak ji použít? Nejprve přichází na řadu médium/lepidlo, kterým se kolo naplní a následně kompresorem dohustí na požadovaný tlak. Záleží na typu opravné sady, někdy může být postup odlišný (médium se plní už při foukání kompresorem). Druhým typem jsou spreje bez kompresoru, které jsou již z výroby dostatečně natlakované. Mají hadičku, kterou připevníte na ventilek a stiskem zároveň dofouknete a naženete dovnitř lepidlo, které díru v plášti zacelí. V obou případech je potřeba se s autem rozjet, aby se směs v pneumatice rovnoměrně rozmístila. Pokud budete mít pneumatiku natrženou nebo silně proraženou (cca více jak 5 mm), na nějaké lepidlo rovnou zapomeňte a volejte domů o pomoc nebo asistenční službu.

Na opravené pneumatice jeďte pomalu, nejlépe co nejdříve domů

Rovněž zapomeňte i dlouhodobé jezdění s lepenou pneumatikou. V manuálu každé opravné sady nebo spreje se dočtete, že jde pouze o dočasné nebo dojezdové řešení. Ideálně jeďte rovnou do pneuservisu a nechte si pneumatiku odborně vyměnit.