Autopůjčovna Brno
01.10.2021

Brzdy jsou z hlediska bezpečnosti bezesporu nejdůležitější komponentou. Když celé brzdové ústrojí hodně zjednodušíme, skládá se v podstatě z kotoučů, brzdových destiček a hadic naplněných kapalinou. Nejtrvanlivější součástí jsou kotouče, které vydrží i 100 tisíc kilometrů, zatímco destičky zhruba polovinu. Jenže co taková brzdová kapalina? Na tu spousta řidičů zapomíná. Přitom by se měla měnit pravidelně, nejméně jednou za dva roky bez ohledu na to, jak moc se s autem jezdí či nikoliv.

Autopůjčovna Brno

Brzdová kapalina a její funkce

Brzdová kapalina má za úkol přenést sílu nohy působící na pedál skrze hadice až na brzdový válec. Ten v případě kotoučových brzd zatlačí na brzdové destičky, které přilnou ke kotouči a zajistí tak brzdný účinek.

Brzdová kapalina patří mezi hygroskopické látky. Laicky řečeno, má schopnost pohlcovat vzdušnou vlhkost, čímž klesá její bod varu. S tím úzce souvisí i změny provozních vlastností brzdové kapaliny. Při prudším nebo delším brzdění prudce stoupá teplota kapaliny. Jakmile překročí bod varu, tak se i malé množství vody přemění v páru, která je oproti kapalině snadno stlačitelná.

V praxi to poznáte jednoduše, náhle změkne nebo se zcela propadne brzdový pedál až na podlahu a auto ztrácí brzdný účinek. Za vším stojí právě zvodnatělá kapalina, která díky nahromaděné páře nedokáže efektivně přenést správný tlak na brzdový válec. Jakmile kapalina zchladne, vše se vrátí opět do normálu.

Kdy a jak kapalinu vyměnit

Výrobci aut obecně doporučují výměnu každé dva roky. V servise si můžete nechat změřit i míru absorbované vody v brzdové kapalině, ovšem přijde nám to zbytečné. Mnohem lepší a rozumnější je vyměnit starou kapalinu za novou, která nestojí svět. Do výměny brzdové kapaliny se doma raději nepouštějte, pokud s tím nemáte předchozí zkušenosti.

Doma zkontrolujte hladinu

Co ale můžete provést v domácích podmínkách, je kontrola hladina a případné dolití správného typu brzdové kapaliny. Stačí povolit víčko nádobky, na kterém je obvykle uveden i předepsaný typ (DOT 4 nebo DOT 5 nebo DOT 5.1).