20.09.2019

Čisté auto vypadá o dost lépe než to, které je ušmudlané a tímto heslem se řídí i naše autopůjčovna Brno. Pokud jste se rozhodli, že si jej čas od času umyjete sami doma, měli byste vědět, čemu se při mytí vyhnout, abyste nenadělali více škody než užitku.

Auto je velmi důležitým majetkem každého z nás. Díky němu se dostaneme kamkoliv, kam je třeba. Avšak kromě využívání jeho služeb o něj musíme i náležitě pečovat. Jedním ze způsobů, jak to udělat, je udržovat jej v čistotě. Protože s čistým autem na své okolí zapůsobíte mnohem lépe než s takovým, které bude vypadat, jako by projelo bažinou. Ano, můžeme využít služeb mycí linky, jestliže ale máte dražší automobil, mohlo by se stát, že vás nemile překvapí škrábance. Inu, protože ani naše péče není neomylná, sepsali jsme pro vás seznam nejčastějších chyb, které při mytí vozidla dělá spousta z nás.

Místo houby použijte mikrovlákno

Mytí auta houbou je velmi rychlý způsob, jak auto vyčistit. Bohužel jde o hotovou noční můru pro lak. Jistě znáte takové ty malé škrábance na kapotě, které lze vidět jen na slunci. Tak přesně za ně může mytí obyčejnou houbou. Na její povrch se totiž přichytí prach a zrníčka nečistot, které lak postupně obrušují. Ideální je tedy používat utěrku z mikrovlákna (nebo žínku). Na prvotní čištění je lepší čištění bezdotykové, s vodou pod vysokým tlakem.

Myjeme se špinavou vodou

Mnozí z nás při mytí auta používají pouze jeden kbelík s vodou. A to je chyba. Ideální mytí auta probíhá s použitím alespoň dvou kbelíků, přičemž v jednom mácháme špinavý hadr, v druhém jej očistíme od jemných zbytkových nečistot. V druhém kbelíku je vhodné mít mycí přípravek. Díky tomuto postupu z hadříku důkladně vypláchnete všechna zrníčka, která by mohla lak na vašem autě znehodnotit.

Používáme nevhodné mycí prostředky

Mnozí z nás při mytí auta používají to, co se jim zrovna dostane pod ruku. Ať už jde o jar, šampon nebo prostředek na uklízení interiéru. Tyto prostředky sice fungují dobře, auto si však zasluhuje mnohem jemnější péči. Takový jar sice auto krásně vyčistí, odstraní ale i starý vosk, který občas chceme zachovat. Pokud ale chcete vyčistit auto až na lak – a poté jej znovu navoskovat, můžete použít i prostředek na nádobí. Jinak používejte autošampony.

Mytí zanedbáváme

Říkáte si, že stačí umýt jen to, co jde vidět? Omyl. Stále se najde spousta těch, kteří umyjí jen ty části auta, na které lze vidět při prvním pohledu. To je ale velká chyba. Automobil umývejte důkladně. Například nánosy nečistot, listí, ale i chemických posypů ze zimních silnic, které najdeme u podběhů, mohou časem díky udržené vlhkosti obstarat vznik rzi. To samé platí i u vnitřních prahů u dveří, prostor, který je pod víkem nádrže apod.

Auto schne na sluníčku

Říkáte si, že je zbytečné auto sušit, když to za vás obstará sluníčko? Možná, kdy bude auto umyto dokonale čistou či destilovanou vodou, to půjde. Klasická voda však obsahuje minerály a další složky, po jejichž zaschnutí budou na autě vidět nevzhledné skvrny. Proto vůz utírejte do sucha hadříkem.

Nepoužíváme vosk

Voskování auta je časově náročná práce, avšak stojí za to. Pokud se chcete vyhnout problémům pramenících ze špatné manipulace s voskem, najděte si na internetu návod, jak postupovat při voskování auta. Návod jistě najdete i na obalu vosku. A proč vosk na auto používat? Lak vašeho automobilu tak získá další ochrannou vrstvu, ale také více lesku.