Autopůjčovna Brno
01.12.2021

Někteří motoristé na své auto nedají dopustit a po celý rok ho musí udržovat ve vůni. Umyté, naleštěné a uvnitř perfektně čisté. Pak jsou i tací, kteří úklidu auta už tolik pozornosti nevěnují. Čas od času je ale potřeba zatnout zuby a vůz dát trošku do pořádku. Co se interiéru týče, úplným základem je údržba a očista auto koberečků. Ať už se budete snažit sebevíc, stejně nějaký ten nepořádek na botách dovnitř přinesete. Nejhorším obdobím je podzim a zima, kdy je všude voda, bláto, sůl a další nečistoty. Na jaře máte zase plné boty kamínků ze zimní údržby silnic. Koberečky se ze všech věcí v autě zašpiní jednoznačně nejrychleji. Na druhou stranu, pokud se o ně budete průběžně starat a čistit je, zabere vám to pár minut a vůz rozhodně prokoukne. Jak na to?
Autopůjčovna Brno

Vyklepat, vyluxovat a vydrhnout

Než se pustíte do vysávání koberečků, nejprve je všechny z auta vyndejte a pořádně vyklepejte. Klepáním koberce zbavíte hrubých nečistot a hned budou vypadat lépe. Poté se chopte vysavače. Pokud máte možnost vyhnout se domácímu vysavači a použít silný průmyslový, budete mít polovičku práce ušetřené. Obzvlášť, jestli v autě vozíte psa nebo kočku. I kvalitní průmyslový vysavač se dnes pohybuje okolo 2 500 Kč a neměl by chybět v žádné garáži. Koberce vysajte venku na zemi velkou hlavicí, poté pro důkladné vyluxování nasaďte menší úzkou hubici. S tou vyluxujte i prostor pod koberci v autě. Suchá údržba většinou stačí, navíc, jestliže budete vůz pravidelně vysávat, pak vám úklid s dobrým vysavačem nezabere víc jak 5 minut.

Jednou za čas se nevyhnete ani mokrému čištění, zpravidla přes zimu nebo aspoň na jaře. Může se stát, že koberce i po vyluxování budou flekaté a na první pohled špinavé. Na řadu pak přichází speciální čistič na koberce pro mokré čištění, díky němuž se usazené nečistoty uvolní a následně snadno odstraní. Přípravek nanesete a dle návodu (záleží na konkrétním produktu) necháte působit. Poté za pomoci tepovací hlavice vysavače přípravek rozmělníte a vysajete. Pro ty, kteří nemají vysavač s tepovací hlavicí lze čistič do koberce zapravit i ručně (kartáčem) a následně vysát. Dalším způsobem, jak koberečky vyčistit, je použití univerzálního čističe interiéru. Čistič jednoduše naneste na koberce, poté kartáčem zapravte do tkaniny a otřete suchým hadrem a nechte vyschnout.

Čistírna nebo gumové koberečky

Jestliže se vám ani jedna z výše uvedených možností nezamlouvá nebo prostě jen nemáte čas nebo chuť, pak můžete využít služeb specializovaných firem, které se zabývají nejen čištěním auto koberečků, ale i celého interiéru. Dalším “řešením“, jak se vypořádat s věčně špinavými koberečky, jsou gumové koberečky, které lze jednoduše opláchnout vodou a máte vystaráno. Nicméně ruku na srdce, gumové koberečky nepůsobí zrovna nejútulněji a už vůbec ne luxusně. Kdo chce v autě pořádek, musí si buď zaplatit, nebo čas od času vyhrnout rukávy a pár minut autu věnovat.