Autopůjčovna Brno
01.11.2021

Česká republika je oproti okolním evropským státům jedním z nejkonzervativnějších, co se elektromobility týče. Elektromobily nepatří zrovna mezi nejlevnější auta, tudíž si je běžný smrtelník nemůže jen tak dovolit a raději sáhne po voze s konvenčním pohonem. Aby byly elektromobily zajímavější a především dostupnější, je potřeba je dotovat. K tomu by měly sloužit dotace ze státního rozpočtu. Jenže pandemie koronaviru svět obrátila naruby, což se negativně promítlo i na dotacích.

Autopůjčovna Brno

Elektromobily jsou velice oblíbené.

Dotace v roce 2021 nebudou

Ministerstvo průmyslu a obchodu loni jednalo o navýšení dotačního rozpočtu na 150 milionů korun, které mělo sloužit na nákup nového elektromobilu nebo nabíjecí stanice. Bohužel, jak už jsme zmínili, covid si neustále vybírá svoji daň, a tak se zákonodárci rozhodli, že dotaci zruší a peníze využijí pro jiné účely.

Dotace pro další roky

Pro roky 2022 – 2027 by mělo být vyhrazeno cca 34 miliard korun. Peníze budou určeny pro podnikatele, obce a kraje. Běžní spotřebitelé se bohužel dotací opět nedočkají. Vyhlášení nové výzvy a schválení závisí na Evropské komisi, která má v plánu jednat na toto téma až v roce 2022.

Pokud by stát chtěl, aby se elektromobily rozšířily napříč Českem, měl by především zacílit na občany. Do té doby si elektromobily pořídí pouze nadšenci s tučným kontem, ostatní pak zvolí vozy s hybridním pohonem nebo některý z běžných konvenčních pohonů.

Dotace v zahraničí

Diametrálně odlišná situace panuje v zahraničí, kde státy myslí nejen na podnikatele, ale i na fyzické osoby, a tak elektromobily nabírají na popularitě. Každá země má svá určitá pravidla pro přiklepnutí dotace. Například elektromobil nesmí být dražší jak jeden milion korun apod.

Přehled dotací ve světě:

USA – až 7.500 USD (daňové úlevy ve formě kreditů)

Německo – až 9.000 EUR

Nizozemsko – až 9.000 EUR

Rakousko – až 5.000 EUR

Chorvatsko – až 9.297 EUR

Slovensko – až 8.000 EUR

Francie – až 7.000 EUR

Řecko – až 6.000 EUR

Itálie – až 6.000 EUR