Autopůjčovna Brno
15.08.2021

Ne každý je zrovna čerstvým absolventem autoškoly, ve které se učí, co všechno byste měli zkontrolovat před jízdou, a tak nebude od věci si správný postup zopakovat. Před cestou, která nutně nemusí být daleká, je vhodné prověřit jak technický stav vozu, tak i vybavenost a připravit posádku na cestu. A na co konkrétního byste se měli zaměřit?

Autopůjčovna Brno

Vůz před jízdou zkontrolujte.

Zkontrolujte povinnou výbavu

Než s autem vyjedete na silnici, měli byste mít kompletní povinnou výbavu, která se skládá z následujících prvků:

Výstražný trojúhelník, reflexní vesta, autolékárnička s předepsaným obsahem a také prostředky pro opravu nebo výměnu kola nebo náhradní kolo či sjednanou asistenční službu po celé ČR

Ani doporučenou výbavu nepodceňujte

Zejména před delší cestou je dobré zaměřit se na doporučenou výbavu, která vám může za jistý okolností takzvaně vytrhnout trn z paty. I když to zákon nenařizuje, určitě je praktické mít v autě náhradní pojistky, autožárovky, hasicí přístroj, sněhové řetězy, formulář pro záznam dopravní nehody, rukavice, deku na přikrytí, ale například i svítilnu nebo autoatlas.

Kromě povinné a doporučené výbavy zkontrolujte technický stav vozu

Kontrola pod kapotou

V motorovém prostoru kontrolujte především množství motorového oleje, chladicí kapaliny, směsi do ostřikovačů, brzdové kapaliny, případně náplň serva řízení. Je-li některé z provozních kapalin nedostatek, doplňte jej novou o vhodné specifikaci. Zkontrolujte rovněž napětí akumulátoru, které by nemělo klesnout pod hodnotu 12,5 V.

Kontrola zvenčí

Pneumatiky

Oběhnout vůz kolem dokola a pohledově zkouknout stav pneumatik vám zabere minutku. Pozornost věnujte správnému nahuštění, mechanickému poškození a hloubce dezénu.

Světla, okna, zrcátka

Zapněte světla a směrovky (klidně můžete spustit výstražné směrovky) a zkontrolujte jejich funkci. Kontrolu ideálně provádějte ve dvou, abyste mohli odzkoušet i brzdová světla, která patří k těm nejdůležitějším. Zrovna tak si očistěte zrcátka a všechna okna, abyste měli ničím nerušený výhled. Zrcátka si správně nastavte.

Kontrola uvnitř

Před cestou ještě omrkněte, jestli máte dostatek paliva, eventuálně natankujte. Opakované vyjíždění nádrže do minima se nedoporučuje. Ještě zkontrolujte přihrádku s doklady. Měli byste u sebe mít řidičský průkaz a doklady od vozidla: malý TP (nazývaný jako ORV), zelenou kartu (doklad o povinném ručení), případně dálniční známku