16.07.2021

Spousta řidičů se již dostala do situace, kdy si v autě zabouchla klíče, což se může stát velice snadno. Například vyjdete z obchodu k zamčenému autu, otevřete si pouze kufr, do kterého dáte nákup. Jenže společně s nákupem si kufru odložíte i klíče, zadní dveře zabouchnete a problém je na světě. Existuje však několik způsobů a řešení, pomocí kterých se do auta opět dostanete.

Nechte si dovézt náhradní klíče

Naprostá většina aut, pokud jej majitel neztratí, má i rezervní klíč. Ten je vhodné nechat doma, popřípadě u rodinného příslušníka, který vám v téhle prekérní situaci může vytrhnout trn z paty. Klíč si jednoduše necháte dovézt, vozidlo jím odemknete a máte po starostech. Ovšem můžete být zrovna daleko od domova, a v tom případě by uvedený způsob postrádal smysl.

 

Někteří řidiči si rezervní klíče schovávají po autě tak, aby jej mohli v případě obdobné situace “vytáhnout“ a použít. Záleží na daném typu auta, ale nejčastější skrýš je pod krytem zrcátka. Jako další možnost se jeví uvázání klíče v motorovém prostoru, kde k němu máte přístup i zvenčí.

Autopůjčovna Brno

Klíče v autě

Mobilní aplikace

Prémiové značky nabízí možnost odemknout vůz pomocí chytrého telefonu a speciální aplikace. Koupíte ji od svého prodejce aut, který ji naprogramuje přímo pro vaše auto.

Asistenční služba

Jestliže jste si nenechali v zamčeném autě i telefon, můžete se obrátit na asistenční službu. V případě dobrého povinného ručení vás výjezd nemusí stát velký balík, jinak počítejte s částkou 2 – 3 tisíce korun. Za vámi pak dojede zkušený specialista, který si poradí s nejrůznějšími systémy.

Praktické vychytávky

Existuje spousta fíglů, kterými je možné odemknout auto svépomocí. Například za pomoci tkaničky od bot, provázku, plastového proužku, rozříznutého tenisáku apod. Jenže většina způsobů funguje pouze u starších typů zámků a aut s čudlíkem na dveřích. V současné době moderních vozidel a sofistikovaných technologií se tyhle fígly takřka nedají použít. Navíc ruku na srdce, kdo z vás má po ruce něco podobného, když se ocitne v téhle situaci?

Rozbít okno

V krajním případě, máte-li ve voze malé dítě nebo domácího mazlíčka a okolnosti vám zkrátka nedovolí čekat na případnou pomoc nebo řešení, rozbijte okno. Jen dejte pozor, ať sebe nebo dítě v autě nezraní ostré střepy. Poté už pomocí kliky zevnitř auto otevřete.