15.05.2021

Tuzemský trh s ojetými automobily se za poslední desetiletí rozrostl, nicméně v zahraničí, typicky u našich západních sousedů je nabídka přeci jen pestřejší. Proto se i v dnešní době řada řidičů vydává do zahraničí za výhodnou koupí. Ovšem před samotnou cestou by člověk měl vědět, na co si dát pozor, jaké možnosti může využít, aby vše proběhlo, jak má.

Převoz auta do České republiky

Pokud už máte vybrán vysněný vůz, přichází na řadu transport do ČR. Nabízejí se dvě možnosti:

  1. Přeprava auta po vlastní ose – potřebujete k sobě minimálně jednoho parťáka, abyste se mohli vrátit zpět. Dále dočasné povinné ručení a tzv. převozní registrační značky, které např. v Německu získáte na místním registru vozidel (společně s převozní značkou máte automaticky i platné povinné ručení). Auto musí mít rovněž platnou STK v dané zemi, jinak vám značky ani nepřidělí. Cena převozních značek vč. pojištění se pohybuje mezi 120 – 200 EUR.

 

  1. Přeprava auta na přívěsném vozíku – nejjednodušší řešení, odpadá vám starost s převozními značkami a povinným ručením

Autopůjčovna Brno

Při podpisu kupní smlouvy obdržíte malý a velký technický průkaz. Zkontrolujte pravdivost údajů a především prověřte, jestli je vozidlo skutečně odhlášené.

Jak pokračovat po příjezdu do ČR

Jakmile vůz dovezete jedním z výše uvedených způsobů do Česka, vaše kroky budou směřovat na STK. Jestliže dovážíte auto ze zemí EU nebo Norska, Švýcarska, Islandu či Lichtenštejnska, na STK vám bude stačit evidenční kontrola (stejný postup jako při nákupu ojetiny z českých bazarů). Evidenční kontrola vyjde na cca 1 000 Kč.

V případě, koupíte-li vůz mimo země EU a dalších jmenovaných, musíte jej podrobit tzv. dovozové technické kontrole, jejímž cílem je schválit vůz k technické způsobilosti k provozu na pozemních komunikacích. Předkládáte malý a velký TP, následně je vám vystaven protokol o technické kontrole, o emisích, technický protokol a jeho příloha.

Povinné ručení

Ještě předtím, než opustíte STK s potřebnými dokumenty, je nutné mít sjednané povinné ručení. Samozřejmě pokud máte vozidlo stále na vleku, není to povinné. Každopádně před samotnou registrací na úřadě s rozšířenou působností musíte doložit i platné povinné ručení.

Registrace na úřadě s rozšířenou působností

Poslední krokem, který vás čeká, je samotná registrace/přihlášení na dopravním inspektorátu (úřad obce s rozšířenou působností. Nyní můžete přihlásit vozidlo kdekoliv, tzn. i mimo místo trvalého bydliště.

Pro úřad si připravte dokumenty:

žádost o zápis vozidla do registru, občanský průkaz, plná moc (v případě zastoupení), malý a velký TP, protokol o evidenční kontrole, doklad o sjednaném povinném ručení, technický protokol a jeho přílohu, je-li vůz dovezen z nečlenských zemí, případně doklad o zaplacení ekologické daně