Autopůjčovna Brno
01.02.2022

Na českém trhu ojetých aut máte zhruba třetinovou šanci koupit vůz se stočeným tachometrem, v průměru o sto tisíc kilometrů. Z pohledu prodejce se vůz s vysokým nájezdem mnohem hůře prodává a zákazníci na nízký stav tachometru stále logicky slyší. Jak ale poznat, jestli má auto stočené kilometry či nikoliv?

Nikdo vám nikdy nemůže na sto procent zaručit, že si koupíte auto a za pár set nebo tisíc kilometrů se na něm něco porouchá. U ojetin je sice tato pravděpodobnost vyšší než u nových aut, nicméně ani u nich se nedá porucha zcela vyloučit. U aut z druhé ruky nejvíce záleží na způsobu, jak s nimi předchozí majitel/majitelé zacházeli a o vůz pečovali. Kupříkladu vůz se zanedbaným servisem může být ve sto tisících téměř před smrtí, naproti tomu dobře opečovávaný kousek, který má na palubovce tři sta tisíc ještě může například jednou tolik, za předpokladu kvalitního a pravidelného servisu, dát.

I přesto všechno je počet najetých kilometrů pro většinu motoristů prioritou. Níže vám poradíme, jak alespoň přibližně zjistit skutečný stav auta a počet ujetých kilometrů.
Autopůjčovna Brno

Zkontrolujte celkový vzhled, ale zaměřte se i na detaily

Prvním vodítkem by měl být celkový stav vozu, který by měl odpovídat počtu najetých kilometrů. S vyšším nájezdem logicky vzniká a vyšší opotřebení, a to jak na zevnějšku auta, tak i v interiéru. Zaměřte se na sedačky, volant, řadicí páku nebo pedály. Pokud má mít vůz jen několik desítek tisíc kilometrů, měl by vypadat zachovale. Ideální je před nákupem projít diskuse na internetu a zjistit, jaké komponenty se v autě nejrychleji opotřebovávají. Podle toho pak můžete poznat, jak na tom auto skutečně je.

Jenomže zkušení prodejci tyto praktiky moc dobře znají a když chtějí vůz prodat opravdu výhodně, dají si i práci s výměnou nadměrně opotřebovaných dílů, a tak horko těžko poznáte, jak na tom vůz doopravdy je. Existují ale účinnější způsoby, jak stočenou ojetinu odhalit.

Servisní knížka

Řadu ojetých aut koupíte se servisní knížkou. Ta by měla nést informace o pravidelném servisu, garančních prohlídkách včetně datumů a aktuálního stavu tachometru. Nicméně i servisní kniha se dá jednoduše zfalšovat, proto ji neberte jako neprůstřelný důkaz, ale pouze jako další vodítko k odhalení skutečného stavu kilometrů. U servisní knížky se zaměřte na chronologii záznamů, prohlídky a servisní úkony by neměly jít na přeskáčku, ale hezky po sobě. Důležité jsou i detaily jako razítka servisů (prověřte, jestli servis vůbec existuje), barva tužky může také napovědět (jestli záznamy nebyly zpětně dopisovány).

Kontrola přes internet

První jednoduchou možností je prověření tachometru na webu Ministerstva dopravy ČR, konkrétně na stránce www.kontrolatachometru.cz

Po zadání VIN kódu auta se vám zobrazí hodnoty počítadla ujeté vzdálenosti, které byly zaznamenávány v rámci pravidelné technické kontroly. Pokud byl vůz od prvopočátku registrován v ČR, pak byste měli vidět veškeré jeho návštěvy STK. Problém nastává u aut z dovozu, u kterých počet ujetých kilometrů prostřednictvím webu MDČR nezjistíte.

Další možnost, která se nabízí je využití placených služeb. Mezi nejznámější patří například Cebia nebo CarVertical, kde si na základě VIN kódu a poplatku můžete prolustrovat historii vozu. Kromě stavu tachometru se můžete dozvědět, jestli bylo auto kradené, bourané (někdy i včetně fotodokumentace) apod. Nicméně ne vždy se dozvíte vše, co potřebujete.

Co vás nebude stát ani korunu, ale jen čas a trochu toho úsilí je samotné prověření prodejce. Pátrejte na internetu, facebookových skupinách a dalších diskusích. Snažte se najít recenze a udělat si obrázek o tom, jestli je prodejce/autobazar solidní či nikoliv.