20.09.2019

Ačkoliv můžeme považovat automobily s automatickou převodovkou zejména v Americe za zajetý standart, v České republice stále převládají automobily s převodovkou manuální. Velmi často se můžeme setkávat i s lidmi, kteří tvrdí, že si jízdu bez řazení neumí představit, a že by do manuálu ani nikdy nesedli. I přes tyto okolnosti je však oblíbenost automatu na vzestupu. Čeká i vás první cesta v takovém autě? V tom případě je dnešní článek stvořen přímo pro vás.

Automatická převodovka vám nemusí nahánět strach

Možná jste po automobilu s automatickou převodovkou toužili odjakživa. Možná jste také byli zatvrzelými odpůrci, ale nakonec jste uznali, že při popojíždění po městě se vám automat bude řídit líp. Ať už je to jakkoliv, nejspíše teď stojíte před automobilem a přemýšlíte, jak jej vůbec řídit. A my vás uklidníme, není na tom nic složitého. Pokud jste se naučili jezdit s manuální převodovkou, automatická pro vás bude jen něčím novým, ale snadno naučitelným.

Oproti automobilu s manuální převodovkou, kde najdeme tři pedály, se v automatu setkáme jen s pedálem na plyn a brzdu. Spojka zde není potřebná. Na místě, kde byste našli klasickou řadicí páku, můžete vidět tzv. volič, kde lze navolit hned několik poloh. Tyto polohy jsou označovány velkými tiskacími písmeny. A to: P, R, N, D, S a M.

Levou nohu raději nepoužívejte

První věcí, která vám může při řízení automatu dělat potíže, je právě absence spojkového pedálu, kvůli kterému jste byli zvyklí používat při řízení obě nohy. U automatu se používá jen jedna noha. Díky tomu se vám nestane, že budete chtít ze zvyku sešlápnout spojku s tím, že byste vlastně šlápli na brzdu. A že se zajetých zvyků zbavuje opravdu těžce. Poté, co nasednete do vozidla, musíte nastartovat. Poté sešlápnete brzdový pedál a na voliči zařadíte písmeno D. Během každého rozjíždění a přeřazování nezapomínejte sešlápnout brzdu. Pokud byste tak neučinili, mohl by se automobil při řazení z P na D bez použití brzdy rozjet. A nyní k samotným polohám.

Poloha P

Tuto polohu voliče používáme ve chvílích, kdy ukončujeme svoji jízdu. V případě, že parkujete na rovině, můžete použít tuto volbu a není třeba používat ruční brzdy. Tato poloha udrží i automobil zaparkovaný v kopci, v tomto případě však brzdu používejte, abyste zbytečně nenamáhali převodovku.

Poloha R

Tuto polohu budete používat ve chvíli, kdy budete chtít couvat.

Poloha N

Tuto polohu můžeme chápat jako klasický neutrál, který najdeme i v manuálu. Avšak při běžném řízení jde o něco, co moc nevyužijeme. Mnozí z nás na neutrál spoléhají ve chvíli, kdy jedou z kopce s domněnkou, že ušetří palivo. To však není pravda. V případě, že budete při jízdě z kopce přeřazovat z D na N, budete svoji převodovku nadměrně namáhat. Nemluvě o tom, že i při jízdě na neutrál je do motoru vedeno palivo i nadále, aby se udržel motor v chodu. Naopak při jízdě na D, kdy nebudete držet plyn, se přívod paliva do motoru zastaví a automobil pojede díky svému vlastnímu pohybu.

Poloha D

Tuto polohu můžeme chápat jako hlavní režim jízdy, které používáme při běžné jízdě.

Poloha M

Poloha M umožňuje řidiči volit si samostatně rychlostní stupeň tím, že bude manipulovat voličem dopředu a dozadu. Nebo s pomocí „pádel“ pod volantem, jestliže je automobil má.

Poloha S

Tuto polohu mají jen některé automobily, většinou se jedná o vozy s modernější převodovkou. Jde o sportovní režim, který motor drží ve vyšších otáčkách a je uzpůsobený na „sportovnější“ jízdu.