20.09.2019

Způsobů, jak při svém cestování ušetřit za naftu či benzín, je hned několik. Mnozí z nás tyto tipy znají, přesto se jimi málokdo řídí. Pokud to však berete vážně a rozhodli jste se, že je na čase svoji potřebu zmenšit, jste na správném místě. Sepsali jsme pro vás hned několik způsobů na to, jak to udělat.

Jistě to znáte. Při cestě autem se rozhodnete, že je ta správná chvíle na to, abyste se zastavili na čerpací stanici a doplnili palivo do svého vozidla. Čeho jste si však museli všimnout, ceny za pohonné hmoty pomalu, ale jistě rostou. I to je jeden z důvodů, proč bychom se měli naučit jezdit co nejvíce efektivně. Díky tomu nemusíte kupovat auto, které jede téměř na vzduch, jen musíte změnit některé své návyky. Při správném způsobu řízení můžete ušetřit až několik litrů paliva. Což je na delší vzdálenosti projeví vskutku znatelně.

Vytáhněte z auta nepotřebné harampádí

Čím těžší váš automobil bude, tím víc bude muset motor auta pracovat. A to se pak negativně projeví na spotřebě paliva. Pokud tedy ve svém kufru vozíte těžkou bednu s nářadím, kompletní rybářkou výbavu a další v tuto chvíli zbytečné věci, prostě je z auta vytáhněte. Pokud jedete na delší trasu, například na letní dovolenou, moc si toho nevšimnete, ale při popojíždění po městě jde o zbytečnou spotřebu navíc.

Zkontrolujte pneumatiky

Špatně nahuštěné pneumatiky jsou něčím, co se na spotřebě vašeho automobilu projeví víc, než byste si přáli. Podhuštěné pneumatiky totiž zvyšují valivý odpor, snižují ovladatelnost vozidla, ale také zvyšují jejich opotřebení. Proto tlak v pneumatikách kontrolujte pravidelně, a to alespoň jednou měsíčně.

Snižte odpor vzduchu

Vysoký odpor vzduchu je dalším faktorem, který nutí motor vynaložit větší úsilí k tomu, abyste se mohli pohybovat. Jízda s otevřenými okny, střešní nosič, ale i „křídla“ jsou něčím, co zvyšuje spotřebu paliva ve vašem vozidle. Proto nosit nechte na autě jen ve chvíli, kdy je opravdu potřebný.

Stojíte dlouho? Vypněte motor

I když stojíte s autem na místě, je palivo spotřebováváno. Takový spalovací motor je schopen spotřebovat za hodinu chodu na volnoběh i dva litry, což se časem projeví. Pokud tedy čekáte delší dobu, než je jedna minuta, s klidem motor vypněte. U železničních přejezdů, na dlouhých semaforech, ale klidně i v kolonách může být čekání nepříjemně dlouhé. Velkou výhodou nových vozů je systém stop/start, který tuto službu vykonává za řidiče.

Zapomeňte na jízdu ve stylu brzda-plyn

Pokud jezdíte ve stylu brzda-plyn, bude vaše spotřeba v astronomických výšinách. To samé platí u vytáčení motoru (častého) nebo brzdění na poslední chvíli. Proto se nesnažte stíhat zelenou na semaforu na poslední chvíli s tím, že pak musíte prudce brzdit. Když vidíte v dálce obec či překážku, sundejte nohu z plynu a auto se tak zpomalí samo. Když před vámi jede pomalé vozidlo a víte, že jej v daném úseku nepředjedete, jeďte v klidu a nesnažte se na něj přilepit vysokou rychlostí, kdy budete následně brzdit i očima.

Jděte na to s klidem

Mnozí si myslí, že když pojedou vysokou rychlostí, dostanou se do cíle rychleji. To může být pravda, ale málokdy se vám povede udržet opravdu vysokou rychlost trvale. Potom jste nuceni ze svých 130 neustále zpomalovat na 80 a pak zase zpátky. Tím svému autu zrovna neprospějete.

Omezte používání klimatizace

I klimatizace dokáže zvýšit spotřebu paliva a u slabších agregátů je rovněž při plném osazení vozu citelný pokles výkonu. Tedy s klimatizací opatrně!