Autopůjčovna Brno
01.09.2021

Povinnost zimního obutí končí s úderem dubna, a tak motoristé ve velkém přezouvají na letní pneumatiky. Možností, jak vůz obout na letní pryže je vícero. Buď máte kompletní sadu kol včetně ráfků a výměnu zvládnete doma v garáži, nebo se můžete obrátit na pneuservis. Pokud potřebujete gumy nazout na ráfek, pak se bez služeb specialistů neobjedete.

Nicméně původní sadu kol nebo samotných pneumatik je nutné vhodným způsobem uskladnit. Pneumatikám nevyhovuje změna teplot, vlhkost, nadměrné množství světla apod. Nevhodnými podmínkami uskladnění výrazně zkracujete jejich životnost. A jak je tedy správně skladovat?

Vytvořte ideální prostředí a pneumatiky správně připravte

Nejvíce pneumatikám ublížíte, když je necháte venku jen tak válet. Potřebují stálé podmínky, základem úspěchu je prostor, který bude tmavý, suchý, větraný, s teplotou pod 15 °C. Dále před uskladněním pneumatiky dostatečně omyjte a očistěte.

Autopůjčovna Brno

Uskladnění pneumatik v pneuservisu.

Pravidla správného skladování v bodech:

  1. Tmavé prostředí bez přístupu světla – UV záření poškozuje pneu a urychluje proces stárnutí
  2. Chladné prostředí s teplotou nepřesahující 15 °C
  3. Suché prostředí bez přístupu vody
  4. Pneumatiky nejprve důkladně umyjte
  5. V případě skladování kompletních kol nahustěte dle předepsaných hodnot – nebudou se deformovat

Srovnání pneumatik v garáži

Aby nedošlo k poškození pneumatik a jejich deformaci, je nutné jej správně srovnat. Zdeformovaná pneumatika s velkou pravděpodobností nebude vhodná k dalšímu použití, mohla by se stát nebezpečnou. Odlišný postup rovnání je pro samotné pneumatiky a pro pneumatiky obuté na ráfcích.

Pneumatiky bez ráfků

Samotné pneumatiky skladujte pouze ve svislé poloze, nikoliv na sobě naskládané. Alespoň jednou měsíčně je pootočte, předejdete tím jejich deformaci. Ani zavěšení na háky není správné řešení.

Pneumatiky na ráfcích

Pokud máte kompletní sadu, tedy obuté pneumatiky na ráfcích, pak jsou skladovací postupy přesným opakem pneumatik samotných. Obuté pneumatiky rovnejte na sebe, nebo je můžete zavěsit středovým otvorem na připravené háky na zeď. Oba dva způsoby jsou správné.

Využijte uskladnění v pneuservisu

Pro ty, kteří nemají garáž či jiné místo pro ideální uskladnění, existuje ještě jedna varianta, a tou je pneuservis. Zde se nabízí možnost sezónního uskladnění, u kterého navíc dostanete služby jako je mytí, ale i vyvážení apod. Za podobnou službu zaplatíte okolo 700 Kč za sadu, každopádně záleží na konkrétním pneuservisu.