01.07.2021

S koncem března končí i povinnost zimních pneumatik, a tak řada řidičů přezuje na letní obutí. Pokud nejezdíte kvůli výměně kol do pneuservisu, pak se neobejdete bez hydraulického zvedáku – heveru. Není-li vozidlo vybaveno opravnou sadou v případě defektu pneumatiky, hever společně s rezervou v autě nesmí chybět. Jedná se o povinnou výbavu. A jak takový zvedák správně použít, abyste na autě neudělali více škody než užitku? Následující článek přináší několik rad a tipů.

Umístění heveru

Zvedák je potřeba dát přesně do míst k tomu určených (tzv. zvedací bod). Výrobci automobilů tento bod označují různými značkami (zpravidla šipkami). Jedná se o vyztuženou část karoserie – zpevněný lem na spojnici podlahy a prahu. Pokud zvedací body nebo část prahu nebude v dobré kondici (prorezlý), můžete si pomoci dřevěným trámkem nebo prknem, který umístíte mezi čelist heveru a práh. Váha automobilu se tak rozloží a snadno předejdete dalšímu poškození prahu.

Autopůjčovna Brno

Auto nikdy nezvedáme za nápravy, motor, převodovku ani na prazích mimo zvedací body.

Zabraňte autu v pohybu

I přestože jste s vozem na rovině, měli byste jej před zvedáním pojistit proti možnému pohybu. K tomu postačí zatažená ruční brzda, zařazená rychlost nebo i klín mezi koly, jež při zvedání zůstanou pevně na zemi. Jestliže by se auto omylem pohnulo, mohlo by spadnout z heveru a poškodily by se podvozkové části automobilu.

Práce s heverem – výměna kol

Jakmile je vše připraveno, lehce povolíte matice/šrouby kol. Auto zvednete heverem do dostatečné výšky, aby mezi kolem a vozovkou byla malá mezera. Matice/šrouby vyšroubujte, zkontrolujte dosedací plochy (případně očistěte) a namontujte nové kolo. Matice/šrouby utahujte na přeskáčku (např. v pořadí 1, 3, 5, 2, 4). Po dotažení pomalu spusťte auto na zem. Následně šrouby přetáhněte momentovým klíčem na předepsanou hodnotu a rovněž zkontrolujte tlak v pneumatice.