20.09.2019

Čistíte a čistíte, ale stále máte čelní sklo svého auta plné nevzhledných šmouh? Jistě vás potěšíme tím, když vám řekneme, že i tohle je možné vyčistit ke své spokojenosti. S čím vás ale nepotěšíme, k čistému sklu vám nestačí stěrače a čistý hadr na sklo. V naší autopůjčovně zapůjčujeme auta vždy čistá a to včetně skel, při vracení požadujeme rovněž předání vozu v čistém stavu.

S trochou péče to bude rychlé

V případě, že čistíte celé auto, si nechte péči o čelní sklo jako poslední. Pokud čistíte jen sklo, není co řešit. Sklo umývejte s čistýma rukama, používat však můžete i rukavice. Těmito způsoby minimalizujete pravděpodobnost otisků prstů a dalších šmouh na skle. Tyto nevzhledné fleky na kráse vašeho skla může způsobit i znečištěný hadřík.

Jako první se pusťte do vnějšího skla

Sklo, které budeme umývat, by mělo být chladné. Na rozpáleném skle se bude přípravek ihned odpařovat a vy nebudete stíhat čistit. Automobil tedy čistěte třeba ve stínu. Sklo začínáme čistit zvenku. K čištění používáme buď čistič skel, nebo směs vody a izopropylalkoholu – v poměru jedna ku jedné. Čistič nastříkejte na sklo a starším hadříkem vyčistěte všechny hrubší nečistoty, kam patří prach a hmyz. Čistěte jen polovinu skla, aby vám přípravek zbytečně nevysychal. Sklo čistěte tahy do stejných směrů – odshora dolů, aby bylo vše rovnoměrně čisté.

Clay bar na nečistoty

Nyní přichází na řadu použití hmota zvaná „Clay Bar“. Tuto hmotu navlhčete vodou či čistidlem a sklo s ním zbavte nečistot. Poté opět setřete hadříkem. Finální čištění provádějte hadříkem z mikrovlákna, který odstraní všechnu vodu. Poté se pustíme do vnitřní strany.

Vnitřní sklo si taky zaslouží svoji péči

Čištění vnitřního skla je něco, na co často zapomínáme. Tedy do doby, než vyjedeme proti přímému slunci a téměř nic nevidíme. Na vnitřním skle se usazují zejména mastnota a nečistoty, jako je prach a výpary z plastu na palubní desce. A jak toto sklo vyčistit?

Jako první si vezmeme houbičku, na kterou nastříkáme čistič skel. To následně pořádně umyjeme. I zde čistíme jen po částech, každou umytou část otíráme suchým hadříkem. Toto sklo čistěte opačnými tahy než to vnější, snadno tak poznáte, na které straně skla zůstala šmouha. Poté sklo vyleštěte utěrkou z mikrovlákna. Výsledky své práce zkontrolujte proti přímému slunci, nebo si na sklo posviťte bleskem od foťáku v mobilu.