01.06.2021

Dříve skleněné světlomety se s nástupem moderních technologií nahradily polykarbonátem, bohužel i ten má své nevýhody. Většina aut starších ročníků mají takzvaně vysvícená/zažloutlá světla. Jejich zašlost je způsobena především UV zářením, běžným opotřebením a vlivem počasí. Původně čirý plast se postupem času zakaluje, což má negativní dopad na účinnost světlometů. Může se stát, že vás kvůli tomu vyhodí z STK. Ovšem existují i způsoby, kterými snadno a levně zrenovujete zašlá světla. Kutilských rad je několik, od zubní pasty až po vysoce univerzální mazivo WD-40. A jak je to s účinností? Pojďme se podívat.

Autopůjčovna Brno

Zubní pasta

Naprosto nejlevnějším způsobem, který může vyzkoušet každý a ihned, je použití zubní pasty. Před samotnou aplikací zubní pasty nejprve důkladně umyjte světla. Rovněž doporučujeme zakrýt a ochránit zbylou část karoserie v blízkosti světel, abyste zbytečně neodřeli lak. Naneste pastu a rozetřete ji po vnější ploše světlometu. Můžete použít kartáček nebo hadřík, každopádně v hadříku máte větší cit a práce bude efektivnější. Aplikujte dostatek pasty, leštěte zhruba 15 minut a poté otřete hadrem s vodou. Jako finální vrstvu naneste leštěnku.

Výsledek je vcelku překvapivý. U starší a více zanesených světel je znatelný, avšak nevydrží věčně a povrch je ošetřen jen dočasně (řádově několik týdnů).

Olej WD-40

Druhým možným způsobem je použití víceúčelového přípravku WD-40. Opět velice jednoduché a levné řešení. Aplikace stejný způsobem, jako u zubní pasty. Nejprve je potřeba umýt světlo, dále nanést dostatečné množství oleje WD-40 a leštit (ideálně hadříkem nebo papírovou utěrkou).

Výsledek je velice podobný jako u zubní pasty. Olej WD-40 světlomety vyleští a sníží jeho neprůhlednost, ovšem pouze dočasně (na několik dní až týdnů).

Trvalé řešení

Abyste skutečně odstranili zašlý povrch světel, nevyhnete se důkladné renovaci pomocí brusného papíru a leštícího přípravku. Na trhu je celá řada speciálních sad s podrobným návodem k postupu. Jejich použitím dosáhnete lepších výsledků a dlouhodobějšího efektu. Rovněž se můžete obrátit na specializované firmy, které pomocí leštiček a moderních technologií dokáží zrenovovat světlomety k nerozeznání od nových. Ovšem jedná se o nákladnější řešení, které je potřeba zvážit, kolikrát se vyplatí koupit úplně nová světla.