20.09.2019

Cesty autem mohou být pro děti doslova zážitkem. Avšak v případě, že se jedná o krátkou cestu k babičce, která bydlí o dvě vesnice dál. V případě, že jdete na delší trasu, je téměř jisté, že se vám ze zadních sedaček začne velmi rychle ozývat řev a pláč znuděných dětí. Pokud chcete děti v autě na cestu připravit tak, aby vydržely co nejdéle v klidu, jste na správném místě.

Ať se dítěti sedí příjemně

Pokud dítě sedí v nepohodlné autosedačce, je mu chladno a celkově se necítí komfortně, odrazí se to na jeho chování a spokojenosti. Proto neváhejte a do auta mu vezměte oblíbeného plyšáka, polštářek, ale klidně i deku, se kterou se přikryje. V případě, že s sebou nechcete tahat deku, můžete použít i svoji šálu nebo mikinu. Můžete zkusit vyjet v noci, kdy děti cestu prospí. Pokud si zapůjčíte vozidlo z naší autopůjčovny Brno, nabízíme samozřejmě i možnost zapůjčení autosedačky.

Jídlo a pití na chvilku zabaví

Drobné svačinky a pitíčka mohou vašemu klidu v duši přidat také několik minut navíc. Místo velkých svačin, kdy dítě sní svoji porci a celou cestu už nemá hlad, přichystejte jen menší svačinky a během cesty je postupně dávkujte. Nic děti nepotěší víc než kousky jejich oblíbeného koláče. Jejich nejoblíbenější pochoutka je překvapí hlavně ve chvíli, kdy o ní nebudou ani vědět. A vy se s ní můžete ukázat například v polovině cesty. Nezapomínejte ani na malou sladkost. Obzvlášť ve chvíli, kdy je dětem běžně nedáváte, získáte body k dobru. Úspěch sklidíte i s malými krabičkami, kde budou mít děti z čeho vybírat. Ovoce, oříšky nebo třeba kousek čokolády jistě potěší.

Jídlo můžete jíst během jízdy, nebo můžete zastavovat. Vzhledem k nutným pauzám na WC a dětskou výdrží to bude dost často. Tyto pauzy můžete využít na malou procházku či protažení se.

Hry vytahujte postupně jako esa z rukávu

Hry jsou na delších cestách takřka povinností. Nikdy je však nevytahujte všechny najednou. Dítě by se začalo velmi rychle nutit. Místo toho je vytahujte hezky postupně, díky čemuž budete stále udržovat dětskou pozornost ve střehu.

Jaké hračky děti zabaví bez vaší účasti?

Ve chvílích, kdy se dítěti při jízdě nemůžete osobně věnovat, přichází na řadu hračky a hry, které je zabaví bez vašeho přičinění. Dobře může fungovat kapsář, který zavěsíte na přední sedadlo. V něm pak mohou mít děti pastelky a věci, na které dítě snadno dosáhne. Některé kapsáře jsou tak kvalitní, že je k nim připevněný malý stoleček. Kromě pastelek jistě potěší i knížky apod. Ve chvílích, kdy si nevíte rady, vytáhněte tablet s oblíbenou pohádkou nebo dětský tablet, který rozvíjí dětskou kreativitu.

Jaké hry děti zabaví s vaší spoluúčastí?

V případě, že na své děti při jízdě máte čas, můžete hrát různé hry spolu. Můžete si říkat, co vám připomínají mraky na obloze. Můžete společně počítat vozidla určité barvy, můžete si hrát na průvodčího, kterému děti předloží jízdenky apod.