15.02.2021

Poklice u kol jsou na první pohled velmi nenápadným doplňkem, ale mohou zásadně ovlivnit to, jak bude váš automobil vypadat. A protože je první pohled velmi důležitý, neměli byste na ně zapomenout. Právě kola u automobilu jsou totiž tím, čeho si každý všimne během okamžiku. Nejen, že budou poklice na vašich kolech dobře vypadat, ale navíc poskytnou také ochranu plechovým diskům, které jsou citlivé na vnější vlivy.

Vybírat si můžete z několika stylů

Vzhled poklic je zde na prvním místě. Každý z nás je jiný a má úplně jiný vkus než ostatní. A právě poklice kol jsou skvělým a jednoduchým způsobem, jak můžete dát všem kolem sebe najevo, kým jste. Poklice mohou vyjadřovat váš charakter, ale i váš vkus. Vybírat si můžete z nejrůznějších druhů poklid. Ať už jde o poklice sportovní, elegantní, minimalistické nebo třeba retro.

Jaké poklice byste měli vybrat?

Pokud víte, jaký design poklic by se vám na vašem automobilu líbil, měli byste si zjistit, jak poklice vybrat tak, aby na vaše kola pasovaly. Jako první budete muset zjistit přesnou velikost svých pneumatik – budete muset zjistit také velikost disků. Informace o rozměrech pneumatik najdete v technickém průkazu, ale i přímo na povrchu pneumatik. Velikost je udávána v palcích. Pohybuje se v rozmezí od 13 palců do 20, klidně ale i víc nahoru. Ve chvíli, kdy budete znát přesné rozměry, můžete pokračovat k nákupu.

Jaké poklice pro vaše auto?

Pokud nakupujete poklice, budete se muset rozhodnout, zda si koupíte univerzální poklice nebo takové, které budou určeny přímo pro váš model vozidla. Oba způsoby jsou možné, avšak u univerzálních hrozí, že pevně nesednou na tvář vašeho kola a za jízdy odpadnou.

Poklice se od sebe vzájemně liší také stupněm ochrany, které poskytnou plechovým diskům. Celoplošné poklice zakryjí celou plochu disku, takže se na ně nedostanou žádné látky, které by mohly korodovat. Týká se to například štěrku nebo posypové soli. Mnohem lépe vypadají paprskové disky, ty však chrání jen část disku.

Jak poklici nasadit?

Instalace poklid je velmi jednoduchá – zvládnete ji bez problémů i vy sami. Na každé poklici se nachází výřez pro ventilek. Poklici tedy stačí nastavit tak, aby ventilek pasoval do tohoto výřezu. Poté jen zatlačíte a zajistíte horní západky. Jejich odjištěním a zatažením k sobě naopak dostanete poklice z kola pryč.