01.03.2021

Péče o pneumatiky – pro někoho každodenní starost, pro dalšího zcela cizí slovo. Přitom při pravidelné a správné péči o pneumatiky můžete významně zvýšit jejich životnost. A také ušetřit čas i peníze.

Víte o tom, že výměna pneumatik bývá u mnohých řidičů jediným obdobím, kdy se nějakým způsobem starají o svoje pneumatiky? To je velká chyba. Při správné péči by vás totiž mohly vaše pneumatiky doprovodit na cestách o délce 100 tisíc kilometrů. I pro to pro vás máme hned několik typů na to, jak životnost pneumatik prodloužit.

Pozor na skladování

Velký vliv na životnost gumy u pneumatik má zejména jejich skladování. Pneumatiky je třeba skladovat na chladném, suchém a dobře větraném prostředí. I proto se zdržte skladování pneumatik ve sklepě nebo na půdě. Mnohem lepší volbou bude garáž. Pneumatikám nesvědčí výkyvy teplot, ale ani sluneční záření. Při vhodném skladování se životnost pneumatik prodlouží dokonce o desítky tisíc kilometrů.

Správný tlak v pneumatikách

Pneumatiky budou správně fungovat pouze v případě, že budou správně nahuštěné. Pokud budou podhuštěné, budou se rychle přehřívat, tím pádem se rychle opotřebí. Naopak přehuštěné gumy budou hůř absorbovat nárazy, navíc jsou kvůli zmenšené styčné ploše s vozovkou hůře ovladatelné. Tlak v pneumatikách kontrolujte alespoň jednou měsíčně.

Nezapomínejte na pravidelnou kontrolu

Pravidelně kontrolujte nejen hloubku dezénu, ale také tlak v pneumatikách a pravidelnost sjíždění. Jde o tři parametry, které byste měli kontrolovat pravidelně – ideálně jednou měsíčně. Dále pak před tím, než vyrazíte na dovolenou. V tuto chvíli kontrolujte před odjezdem. Podobnou péči věnujte také rezervní pneumatice. Našli jste v dezénu střepy či kamínky? V tom případě je ihned odstraňte. Můžete tak prodloužit životnost pneumatiky až o tisíce kilometrů.

Měňte to, jak jsou kola umístěna

Ačkoliv jde o samozřejmost v každém pneuservisu, spousta osob tento návyk nemá. Každá pneumatika se může sjíždět jinak, a proto byste měli pravidelně měnit jejich pozici – zabráníte tak jejich nerovnoměrnému sjíždění. V případě, že vám kola přezouvají v pneuservisu, požádejte také o srovnání geometrie. Zaplatíte pár stovek, ale služba to bude velká.

Pozor na limity

Chcete pečovat o své pneumatiky? V tom případě byste si měli osvojit také šetrnou jízdu. Každá pneumatika má od výrobce daný maximální hmotnostní, ale také rychlostí limit. Stačí deset minut nadlimitní jízdy a vlivem přehřívání začne docházet k deformaci pneumatik. Snažte se vyhýbat také prudkým rozjezdům a brzdění. Opotřebení pneumatik má také velký vliv na to, jak se bude pneumatika chovat jak na mokru, tak i na stěnu. Opotřebené pneumatiky budou mít na mokré vozovce mnohem horší přilnavost. Pravidelně také kontrolujte hloubku dezénu.