Autopůjčovna Brno
15.01.2022

Každý řidič ji používá, ale málokdo ví, z čeho se vyrábí. Zázračná voda, bez které zejména v zimě horko těžko uvidíte skrz čelní sklo na silnici. Dnes bude řeč o kapalině do ostřikovačů.

Snad každý (trochu nepořádný) motorista zažil situaci, kdy si potřeboval za jízdy opláchnout a vyčistit čelní sklo, zmáčknul páčku ostřikovačů a ejhle, žádná tam nebyla. Stěrače akorát rozpatlaly špínu přes celé okno, takže pokud jste do té doby ještě něco málo viděli, pak už asi pravděpodobně nic a jenom špínu. Nejhorší je to v zimě, kdy jsou silnice prosolené a přes neumyté sklo není skoro vidět. Pokud vám dojde směs do ostřikovačů, pak nezbývá nic jiného než sklo opláchnout vodou, v horším případě si pomoct sněhem a sklo trochu očistit, než dojedete na nejbližší pumpu, kde už zaručeně kapalinu do ostřikovačů koupíte, věru ale nebude to zrovna laciné. Nejběžnější pětilitrové balení koupíte i za více jak 500 Kč.
Autopůjčovna Brno

Z čeho se vlastně vyrábí

Směs do ostřikovačů se rozlišuje na dva základní druhy, a sice na letní a zimní. Každá z nich se liší svými vlastnostmi a účinky, tudíž i složením. Z hlediska složení je letní směs jednodušší, takže začneme u ní.

Letní směs do ostřikovačů

U letní směsi nám jde především o to, aby okno omyla od prachu a zbavila jej přischlého hmyzu. K tomu zpravidla nepotřebují alkohol, který se jinak používá u zimních směsí kvůli zamrzání. Letní směsi se skládají z vody (demineralizované), čistících příměsí a saponátů. Letní směs v případě potřeby můžete nahradit samotnou demineralizovanou vodou. Pokud je čelní okno silně znečištěné, ani ta nejlepší směs do ostřikovačů vám nepomůže, a tak se nevyhnete ručnímu mytí. Je lepší sklo nejprve manuálně umýt a zbavit hrubých nečistot a pak finálně dočistit ostřikovači. Věřte, že vám stěrače poděkují a vydrží o poznání déle.

Zimní směs do ostřikovačů

Při výrobě zimní směsi do ostřikovačů se používají stejně příměsi, jako u té letní, navíc je však obohacena o alkohol, díky němuž směs v nádobce nezamrzne. Alkohol také do jisté míry pomáhá odstraňovat námrazu. Nejčastěji se používá ethanol (ethylenglykol nebo isopropanol). Zimní směsi mohou mít odlišnou odolnost vůči zamrzání (takzvaná teplota tuhnutí), většinou mezi – 20 do – 35 °C (záleží na obsahu alkoholu, čím vyšší obsah, tím nižší bod tuhnutí a vyšší odolnost vůči mrazu).

V praxi se můžete setkat se zimní směsí, jejímž základem je methanol, který bývá dále obohacen o aceton. Většinou jde ale o levné produkty, jelikož methanol a aceton nejsou zrovna kvalitní a drahé látky. Methanol a aceton patří mezi rozpouštědla, sice účinně odstraňují špínu a hmyz, zároveň však poškozují těsnění a lak karoserie. Navíc methanol je jedovatý, takže dejte pozor, kde ho skladujete.

Nano letní a zimní směsi do ostřikovačů

S nano produkty se v posledních letech roztrhl pytel, což samozřejmě nemohlo minout náplně do ostřikovačů. Díky skvělým fyzikální vlastnostem nanočástic okno po umytí zůstává naimpregnované, zacelené a ochráněné před tvorbou usazenin. Navíc nano směs odpuzuje vodu a vytváří efekt takzvaných tekutých stěračů.