20.09.2019

Faktorů, které mohou vyvolat stres při řízení automobilu, je hned několik. Mohli jste zažít velmi nepříjemný zážitek na silnici, vidět spousty svědectví o dopravních nehodách, nebo již nějakou nehodu sami mít. Ačkoliv jde o velmi nepříjemnou překážku bránící nám v tom, abychom vozidlo v klidu používali, nejde o neřešitelnou situaci.

Panika je to nejhorší, co vás může ohrozit

Každý z nás je schopen vyjmenovat hned několik faktorů, které mohou vyvolat naši úzkost při řízení automobilu. Jeden propadá panice v jistém úseku cesty, další pokaždé, když si sedne za volant. Jedna z nejčastějších příčin nepříjemných pocitů za volantem je panika. Právě panika je tím, co získá okamžitou nadvládu nejen nad naším tělem, ale i myslí. Pokud začnete během jízdy panikařit, snažte se co nejlépe uklidnit. Jinak to může skončit tak, že nebudete chtít řídit vůbec ze strachu, že zase zpanikaříte.

Zážitek z minulosti a stres navíc

Další příčinou, která nás může při řízení značně stresovat, je situace, kdy jsme prožili nějaký nepříjemný a nebezpečný zážitek. Může jít o nehodu, jejíž součástí jsme sami byli, ale také o nehodu, o níž nám vyprávěl někdo jiný. Naštěstí existují způsoby, jak tento stres eliminovat.

Prvním krokem k úspěchu je samotný volant

Pokud máte strach z řízení, nezbavíte se jej ze dne na den. Na druhou stranu nejde o nic, co by se nedalo zvládnout – s trochou snahy. Pokud jste tak daleko, že si zvládnete sednout za volant, i když z toho máte strach, jste na dobré cestě. Pokud se však neodvážíte ani k tomuto kroku, musíte na něm začít pracovat.

Jděte na to s klidem

Při jízdě v autě se snažte nezmatkovat. Systematicky dělejte to, co jste se učili v autoškole. Nezapomínejte na směrovky, před jízdou zkontrolujte stav auta (uklidní vás to), dodržujte předpisy. Když se přesvědčíte, že děláte vše tak, jak se má, budete mnohem klidnější. Díky tomu zjistíte, že vaše úzkosti nemohou pramenit z vaší jízdy, protože ta je bez chyb.

Vyzkoušejte si to na méně frekventovaných místech

V případě strachu hned nejezděte po vysoce frekventovaném městě. Místo toho si najděte silnice, kde není vysoký provoz a začněte se učit tam. Dobrou volbou může být i prázdné parkoviště. Ve chvíli, kdy si v této jízdě budete tak jistí, že se budete nudit, vyrazte na místa s větším provozem.