15.03.2021

To, jaké obutí by mělo mít vaše vozidlo, jistě víte. Na toto téma se diskutuje vždy a všude. Víte ale, že bezpečnost na silnici hodně ovlivňuje také správné obutí řidiče? Vhodný výběr obuvi je totiž základním předpokladem k tomu, aby se vám automobil dobře ovládal. Ačkoliv žena na podpatcích za volantem může vypadat dobře, právě podpatek může být příčinou dopravní nehody. Proto vám dnes řekneme, v jaké obuvi byste měli řídit.

V jaké obuvi byste řídit neměli?

Každý druh obuvi, který nosíte, má svoje výhody i nevýhody – a to i při řízení. Bohužel, nevýhody u většiny typů obuvi, co se týče řízení, převládají. Zejména boty na podpatcích by neměly za volantem vůbec co dělat. Řidičovi mohou dělat problémy zejména ve chvíli, kdy budete muset ovládat pedál spojky. Samozřejmě s citem, který vám při této obuvi bude chybět. Pak vám budou dělat problémy nejen rozjezdy, ale i popojíždění v koloně. To samé platí také u prudšího brzdění. Zatímco u vysokých bot je noha pohyblivá jen málo – a všechny pedály se vám budou špatně sešlapovat, u žabek a sandálů se vám může bota z nohy sesmeknout. Nebo se může zaklínit pod pedál.

Nezapomínejte na bezpečné řízení

Zákon o silničním provozu sice o tom, jakou obuv musíte při řízení vozidla mít, nemluví. Přesto byste měli zvolit takovou obuv, která vám dovolí bezpečně řídit svoje vozidlo. Ačkoliv v podpatcích nejspíš nouzovou cestu osobním vozidlem zvládnete, mikrobus nebo dodávka už by mohly být problémem. Řízení by mělo být nejen bezpečné, ale také byste se při něm měli cítit příjemně. Mnoho dopravních nehod vzniklo kvůli nevhodné obuvi řidiče. Navíc je mnoho těch, kteří si uvědomují, že dělají něco špatně.

Jaká obuv je pro řízení jako dělaná?

Úplně nejvhodnější obuví na řízení automobilu jsou tenisky. V případě, že vás čeká společenská akce, můžete řídit v teniskách a před vystoupením z vozidla se můžete přezout do bot společenských. Před cestou z akce se pak znovu přezujete do tenisek. Podrážka boty by měla být dostatečně tenká na to, abyste měli při sešlápnutí pedálů dostatečný cit v noze. Podrážka by současně neměla být kluzká, aby vám noha z pedálů nesjížděla. Ideální obuv řidiče by měla být perforovaná a prodyšná, nebudou se vám nepříjemně potit nohy. Nikdy neřiďte ani bez bot – když budete muset dupnout na brzdu, budete mít tendenci dávat pozor na své nohy, takže nesešlápnete pořádně.