Autopůjčovna Brno
15.12.2021

Nejen motor, ale i převodovka má svoji vlastní olejovou náplň. Převodový olej jednak převodovku maže, zároveň ji udržuje v čistotě, chladí veškeré pohyblivé části a zajišťuje hladké řazení. Většina automobilek tvrdí, že životnost převodové náplně je doživotní. Jenže jak už je u kapalin a olejů zvykem, s časem přirozeně stárnou a ztrácí své mazací schopnosti. Výměna převodového oleje často zlepší chod převodovky, auto celkově ztiší a prodlouží mu životnost.

Autopůjčovna Brno

Kdy olej vyměnit

Převodový olej se určitě vyplatí čas od času vyměnit a na tvrzení výrobce o doživotní náplni honem rychle zapomeňte. Obecně lze považovat interval 150 000 km za dostatečný, nicméně ani častější výměnou nic nezkazíte, ba naopak. Někteří odborníci tvrdí, že by se u nového auta s manuálním převodovkou měl olej vyměnit po ujetí cca 10 000 km. Stejně jako motor, tak i převodovka obsahuje celou řadu pohyblivých součástek, které si musí provozem a zátěží postupně sednout. Poté by se měl olej vyměnit.

Kromě výměny sledujte i hladinu převodového oleje

Záleží na daném typu auta a motorizace, pravděpodobně tak snadný přístup ke kontrolnímu šroubu nebo měrce oproti motorovému oleji mít nebudete. Jestliže nevíte, v jakém místě a jakým způsobem převodový olej na vašem autě kontrolovat, doporučujeme poptat se buď v servise, nebo hledat na internetu. Před samotnou kontrolou hladiny byste měli vůz projet, čímž olej ohřejete a bude pak lépe vytékat. Zaparkujte vůz na rovnou plochu a nechte jej alespoň 15 minut v klidu. Bezprostředně po jízdě byste naměřili nízkou hladinu, jelikož oleji nějakou dobu trvá, než po stěnách skříně steče dolů. Poté stačí povolit kontrolní šroub a sledovat, jestli olej vytéká či nikoliv. Pokud ano, oleje je dostatek, opačně je nutné olej doplnit. Dejte pozor, abyste původní olej nemísili s novým olejem jiné viskozity.

Kompletní výměna

Výměna převodového oleje se v podstatě může a nemusí lišit od výměny motorového oleje. Opět závisí na konkrétním typu auta a motorizace. Některé vozy mají na převodovce, stejně jako na bloku motoru vypouštěcí šroub. Jiné zase vypouštěcí šroub nemusí mít, a tak vám nezbyde nic jiné, než olej odsát nalévacím otvorem. Vůz byste měli před výměnou ohřát na provozní teplotu, aby olej zřídnul a snadněji vytekl. Následně zašroubujete, utáhnete vypouštěcí šroub a nalévacím otvorem doplníte předepsané množství a oleje o správné viskozitě.