Autopůčovna Brno
15.02.2022

Celosvětová krize způsobená zejména koronavirem omezila výrobu napříč všemi odvětvími. Nedostatek surovin výrazně zvýšil ceny, zdražuje elektřina, plyn, pohonné hmoty, ale i lidská práce. Automobilový průmysl trápí extrémní nedostatek mikročipů a plastového granulátu do lisů. Kromě toho teď i samotní autodopravci volají o pomoc, jelikož jim dochází zásoby AdBlue a dodavatelé močoviny mají prázdné sklady a nechtějí vyrábět. Problém s nedostatkem AdBlue se netýká pouze dopravců, ale i běžných motoristů.

Nákladní automobily již od roku 2006 s normou Euro IV musí tankovat AdBlue. Zároveň i užitková auta splňující emisní normu Euro 5 a vyšší musí mít speciální nádržku na močovinu AdBlue. Osobní automobily spalující naftu pak od Euro 6 potřebují k provozu rovněž AdBlue. Současný nedostatek močoviny AdBlue tedy může zanedlouho způsobit, že ani s osobákem do práce nedojedete. Po technické stránce sice AdBlue pro chod motoru není nezbytně nutné, jenomže moderní diesely musí splňovat určité emise a limity. Jakmile autu AdBlue dojde, elektronika mu nedovolí nastartovat, pouze v nouzovém režimu, což se nedoporučuje.
Autopůčovna Brno

Proč je AdBlue nedostatek

AdBlue dnes neseženete, jak bylo v minulosti běžné, například v marketech, mototechnách, ale ani na čerpacích stanicích v kanystrech. Pokud ano, máte velké štěstí, nicméně si připlatíte i trojnásobek obvyklé ceny. AdBlue lze zatím natankovat přímo na benzínkách ze stojanu, ovšem je otázkou času, kdy dojde i tam.

Největším dodavatelem AdBlue pro tuzemský trh je slovenská firma Duslo, která se výrobou močoviny zabývá. Právě na Slovensku výrazně omezili výrobu a tím pádem se snížili i dodávky koncovým odběratelům. Na vině je extrémní cena zemního plynu, který je pro výrobu močoviny nezbytný. AdBlue vzniká jako vedlejší produkt při výrobě hnojiv a vysoká cena vstupu (zemního plynu) je pro výrobce téměř likvidační, a tak se produkce chemickým společnostem v podstatě nevyplácí. Močovina AdBlue je pro takto konstruované motory nenahraditelná.

V případě, nepodaří-li se obnovit výrobu a dodávky AdBlue, lze očekávat problémy v nákladní, ale i osobní dopravě, což by vedlo k dalšímu zdražení a nedostatku jiných komodit.