20.09.2019

Co musíme říct hned na začátek. Nikdy nejde stoprocentně zabránit tomu, aby nám někdo ukradl náš automobil. Co však můžeme, je těmto zlodějům jejich práci znesnadnit. A jaké jsou současné způsoby používané k těmto krádežím?

Krádež vozidla není ničím příjemným pro nikoho z nás. Ať už ke svému autu máte nějaké citové poutu či nikoliv, stále jde o něco, co nám umí zkazit náladu. Pokud i vás zajímá, jakých nejčastějších praktik lupiči využívají, jste zde správně.

Za nejlepší ochranu auta proti krádeži můžeme považovat parkování v uzamčené garáži, ideálně ještě za uzamčenou bránou. Bohužel, ne každý má tuto možnost. Nemluvě o parkování na místech, kam se ve svém autě přepravujete. Jakým způsobem tedy lze auto ukrást?

Krádež s mechanickou snahou

V případě, že vlastníte starší automobil (cca z 80. – 90. let), je jedinou ochranou vašeho vozidla klasický zámek. Ten však lze s trochou šikovnosti s použitím planžety či háčku odemknout. Poté, co se lupiči dostanou dovnitř, najdou pod přístrojovou deskou dva správné kabely, které spojí. Díky tomu se uzavře elektrický okruh a automobil nepozná, že to bylo bez použití klíče v zapalování. Další kabely se spojují pro aktivování startéru. Nejde o jednoduchý úkon, ale také to není nic neproveditelného. Tomuto způsobu odcizení vozidla můžeme bránit různými způsoby. A to třeba použitím imobilizéru či jiného zabezpečení. Většinu lupičů to překvapí a pustí se do někoho jiného.

Krádež, při níž se vymění řídící jednotka

U trochu modernějších aut je krádež o stupeň složitější. Klasické mechanické zabezpečení zde lze překonat stejně jako u předchozího typu vozidel, překáží jim zde však elektronika v případě imobilizéru či alarmu. U starších vozů však tyto úkony obstarává jediná řídící jednotka, kterou lze vyměnit za jinou. Lupiči to dělají tak, že po vloupání se do vozu odpojí akumulátor a nahradí jej jejich řídící jednotkou, která jim pak s odjetím nečiní žádné problémy. Tomuto se lze bránit dalšími mechanickými zabezpečeními, ale i systémem na sledování vozu.

Krádež s využitím portu OBD

U ještě o něco novějších aut se využívá takzvaného OBD portu. To je přístupový bod do elektroniky auta pro servisy. Nemluvě o tom, že jsou tyto konektory ve všech automobilech stejné. K tomuto konektoru se zloděj napojí, přeprogramuje řídící jednotku a vyřadí alarm. Poté už je vše starým způsobem. Další variantou je software, se kterým nastartují bez potíží i bez klíče. I zde můžeme auto zabezpečit mechanicky. Použít zámek na řadicí páku či sledování polohy vozidla.

Krádež díky silnějšímu signálu modulu přístupu bez klíče

Automobily, které odemykáte na dálku, jsou sice pohodlné, ale jde o něco, co usnadňuje přístup zlodějům. Ti si mohou přinést zařízení, které zesílí signál, kterým auto hledá klíč ve svém okolí. Díky tomu můžete být i s klíčem sto metrů od auta a pro auto je to jako deset centimetrů. To umožní zlodějům otevřít automobil, nastartovat jej a odjet. I zde se musíte bránit mechanicky.

Krádež s přemístěním auta

V současnosti se velmi často stává, že policie zabavuje vozy obyčejným odtažením. Proto je tato na první pohled pozornost přitahující akce velmi nenápadná. Nikoho nezaujme, že někdo nakládá automobil a veze jej někam jinam. Nevýhodou v tomto případě je ale fakt, že v případě, kdy si někdo všimne, že jde o loupež, se zlodějům bude velmi špatně ujíždět před policií.