15.10.2020

Současná doba přeje novým možnostem – a to i co se automobilů týče. Ty jsou stále chytřejší a chytřejší, zvyšují naši bezpečnost při jízdě, navíc nám značně ulehčují život. Výrobci se doslova předhání v tom, kdo vytvoří automobil, který zvýší náš prožitek z jízdy. A to třeba ve formě bezpečnostního asistenta, který se zvládne s mnohými situacemi vypořádat místo vás. A vy si tak cestu užijete v klidu a pohodě.

Co je bezpečností asistent?

Každý automobil má své bezpečnostní systémy, dělit je můžeme na aktivní bezpečnostní systémy a pasivní bezpečnostní systémy. Hlavní rozdíl tkví v tom, že u pasivních systémů je řidič s posádkou vozidla chráněn až ve chvíli, kdy dojde k případnému střetu (bezpečnostní pásy, airbagy). U aktivních bezpečnostních systémů je to naopak – snaží se vás chránit už před případným střetem, slouží zejména jako prevence. Jde o chytré prvky, které vyhodnocují situaci před vámi, jednají s automobilem dle svého uvážení, navíc sledují vaše okolí. Velkou výhodou aktivních bezpečnostních systémů je velmi rychlá reakce.

Přečtěte si také: Jak mít dokonale čisté auto i v domácích podmínkách

Na trhu je celá řada aktivních bezpečnostních prvků, my však zmíníme ty nejběžnější. Pamatujte na to, že čím víc bezpečnostních prvků na svém vozidle budete mít, tím bude vaše jízda bezpečnější. Na bezpečnostní systémy se však nespoléhejte stoprocentně, i přes jejich používání byste měli dění kolem sebe věnovat svoji plnou pozornost. Bezpečnostní asistent vám při jízdě pomůže, ale nikdy vás nenahradí.

Jak se na to tváří budoucí legislativa?

Počátkem roku 2022 budou v rámci evropské legislativy někteří bezpečnostní asistenti povinní. Bude se jednat zejména o:

  • Inteligentní regulaci rychlosti
  • Upozornění na ospalost/únavu řidiče
  • Nouzové brzdění před překážkou
  • Asistenta jízdy v jízdním pruhu
  • A několik dalších

Podle mínění evropského parlamentu by mohl bezpečnostní asistent uchránit až 25 000 lidských životů během prvních pár let. Velkou výhodou je fakt, že je spousta asistentů zahrnuta už v základní výbavě mnohých automobilů, proto si za ně koneční spotřebitelé nebudou muset připlácet žádné velké částky.

S čím vám může bezpečnostní asistent pomoct?

Regulace rychlosti

Velkou výhodou tohoto systému je fakt, že je řidič na základě sledování dopravního značení a map upozorňován na to, když překročíte maximální povolenou rychlost. Bohužel – tento systém nedokáže vaši rychlost snížit, to musíte udělat vy sami.

Adaptivní tempomat

Díky adaptivnímu tempomatu můžete velmi snadno změřit svoji vzdálenost od vozidla před vámi, ale také jeho aktuální rychlost. Systém pak vyhodnotí váš ideální rozestup tak, abyste v případě problému zvládli své vozidlo zastavit včas a předejít tak dopravní nehodě. V případě opravdu kritické situace takový systém spustí nouzové brzdění – i bez vašeho zásahu.

Mrtvý úhel

Bezpečností asistent sleduje dění ve vedlejším pruhu a upozorní vás na všechny objekty, které se v něm vyskytují. Některé z nich totiž mohou být ve vašem mrtvém úhlu, tedy pro vaše oči neviditelné.  Automobily vybavené těmito systémy mají na svých bočních stranách nainstalována ultrazvuková čidla, ale také indikátory ve zpětných zrcátkách.

Sledování jízdních pruhů

Tento bezpečnostní asistent sníží riziko nechtěného opuštění jízdního pruhu, v němž právě jedete. Sleduje se zde podélné značení na vozovce a registruje se přejetí bílé čáry. Na skutečnost, že jste přejeli bílou čáru, vás upozorní buď vibrace na dané straně volantu, dále je pak možnost vizuálního či akustického upozornění.  Pokud však přejíždíte do jiného pruhu a máte současně zapnutý blinkr, systém vás upozorňovat nebude.

Čas od času využijte diagnostiky asistenčního systémy

K tomu, aby váš bezpečnostní systém fungoval tak, jak má, je třeba jej nechat čas od času zkontrolovat. Diagnostiku těchto systémů svěřte odborníkům, kteří se v tomto vyznají. Získáte tak poměrně rychlý a ucelený přehled o fungování všech systémů ve vašem vozidle.