01.11.2020

Časté změny počasí nedávají zabrat jen vám, ale i pneumatikám na vašem osobním automobilu či dodávce. Vlivem klimatických změn dochází k defektům mnohem častěji než jindy. Co je však stále jisté, spousta řidičů si za defekt může často sama. Ať už za defektem stojí nedostatečně udržovaná vozovka, nebo jste vybrali nekvalitní pneumatiky, poradíme vám, jak můžete s defektem bojovat.

Jak předcházet vzniku defektu

Říká se to vždy a všude – a je to pravda. Nejlepší obranou proti čemukoliv, ať už proti nemoci nebo proti defektu, je prevence. A co můžete v boji proti defektu udělat vy sami? Určitě se nesnažte se svým automobilem jezdit po krajnici, vozidlo pak nezatěžujte víc, než je rozumné. Pokud máte tu možnost, snažte se jezdit zejména po upravených silnicích a polním cestám se raději vyhýbejte. Průběžně kontrolujte tlak v pneumatikách – a to hlavně před delšími cestami nebo v létě. Protože právě podhuštěná pneumatika má k defektu mnohem větší sklony. ¨

Snažili jste se, byli jste opatrní, ale přesto k defektu došlo? V tom případě nepanikařte a pokuste se pozvolna zastavit, brzděte pomalu, opatrně a s citem. Zastavte na bezpečném místě, zapněte výstražná světla a v případě, že budete vystupovat z vozidla, nezapomeňte nasadit reflexní vestu. Poté je třeba na silnici umístit výstražný trojúhelník. Ten postavte minimálně 50 metrů od automobilu, v případě, že jste na dálnici, alespoň 100 metrů za autem.

Jak defekt odstranit? Možností je mnoho

Existuje spousta způsobů, jak si můžete s defektem na svých pneumatikách poradit. Některé jsou lepší, některé horší. V nouzi však oceníte jakoukoliv z nich. Jaké jsou nejzákladnější způsoby, jakými můžeme opravit defekt?

  • Lepicí sada
  • Asistenční služby
  • Run-flat pneumatiky
  • Rezervní pneumatiky
  • Pneumatiky s těsnící vrstvou

Lepicí sady

Lepicí sada je pouze nouzovým řešením, o samotnou opravu poškozené pneumatiky se nepostará (seknutí pneumatiky, průraz bočnice). I proto se doporučuje vozit s sebou rezervní pneumatiku. Lepicí sada vám pomůže vzniklé poškození na chvíli zacelit, vy tak můžete dojet do svého cíle. Tam je však třeba neotálet a navštívit nejbližší pneuservis. Lepicí sada je aplikována přes ventilek, poté je třeba pneumatiku řádně dofouknout. S takto provizorně opraveným kolem nikdy nejezděte více než 80 kilometrů v hodině, spíše méně.

Přečtěte si také: Nejčastější chyby, které děláte při používání klimatizace

Asistenční služby

Asistenční služby rádi využijí všichni, kterým se do přezouvání pneumatiky s defektem za rezervu nechce. Stačí jim zavolat a na místo za vámi přijede technik, který vše opraví (vymění) za vás. Vy tak máte problémy vyřešené a můžete vesele pokračovat dál v cestě.

Run-flat pneumatiky

Dostali jste defekt u tohoto typu pneumatiky? V tom případě můžete být rádi – máte před sebou možnost ujet ještě několik kilometrů, které je třeba využít k cestě do nejbližšího servisu. Všechny tyto pneumatiky mají zesílený prvek, který nese v případě defektu celou zátěž. Run-flat pneumatiky rozdělujeme na dva nejčastěji používané typy:

  • Se zesílenou boční stěnou – používá se častěji. Stěny podpírají váhu automobilu a zabraňují tak úplné deformaci pneumatiky. Na tomto typu pneumatiky ujedete ještě cca 50-80 km. Dodržujte limit 80 km za hodinu.
  • S podpůrným kroužkem – u této varianty se nachází kroužek, díky němuž má pneumatika pevnou oporu po celém svém obvodu. U tohoto typu pneumatiky nejste omezeni maximální rychlostí, dojezd může být až 320 km. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena.

Rezervní pneumatiky

Za zcela nejoblíbenější variantu opravy defektu považujeme rezervní pneumatiku. Za nevýhodu můžeme považovat to, že proces výměny není vždy jednoduchý, na druhou stranu – rezervní pneumatika vás nijak nelimituje. Vyměníte ji za tu s defektem a můžete si jezdit dál tak, jak se vám zachce. Pokud chcete vozit rezervu s sebou, musíte myslet na to, že jde o další zátěž automobilu navíc.

Pneumatiky s těsnící vrstvou

Na trhu se můžete setkat také s pneumatikami, které defektu odolávají mnohem lépe. Těsnicí hmota se do pneumatik nanáší přímo ve výrobě, díky tomu pak pasuje ke směsi a je rozložena rovnoměrně. V tomto případě se však nevyhnete vyšším pořizovacím nákladům, těsnicí hmota vystačí na defekt do průměru 6-8 mm. Ani zde však nevyřešíte defekt bočnice.

Jak správně nasadit rezervu?

Před tím, než budete jakkoliv manipulovat se svým vozidlem, budete muset zatáhnout ruční brzdu. Poté s pomocí křížového klíče na kola uvolněte šrouby, kterými je kolo připevněno. Vozidlo následně podepřete heverem tak, aby bylo kolo minimálně pár centimetrů nad vozovkou. Jakmile bude hever správně nasazen, sundejte šrouby, ale také odjištěné kolo. Místo něj nasaďte rezervu, tu poté přišroubujte. Šrouby byste měli šroubovat do kříže. Poté spusťte hever a budete mít hotovo. Správné dotažení zkontrolujte ještě ideálně poté, co ujedete dalších 50 kilometrů.