20.09.2019

Klimatizace v autě je vskutku příjemnou záležitostí. O to více ve chvílích, kdy se máme vydat v parných letních vedrech na delší vzdálenost. K tomu, abyste mohli svoji klimatizaci používat co nejlépe, byste se však měli vyvarovat nejčastějších chyb, které dělá spousta z nás, které to jsou?

V dřívějších dobách věc vskutku exkluzivní a ojedinělá, v současnosti běžná výbava vozidla. O čem je řeč? O klimatizaci. S její stále větší oblíbeností mezi lidmi prudce stoupá i účinnost chladicích systémů, které jsou součástí nových klimatizací. To však neznamená, že neděláme chyby, které její účinnost snižují. Jaké chyby děláme nejvíce?

Klimatizaci zapínáme na maximum ihned po startu vozidla

Během parních letních dní může vystoupat teplota v automobilu do extrémních výšin. Mnozí to řeší tak, že ihned poté, co nasednou do vozu a nastartují jej, pustí klimatizaci na největší možné maximum. To je ale velká chyba. Jako první bychom měli být trpěliví, poté otevřít všechna okna, která v autě máme. Díky tomu se horký vzduch promíchá a interiér automobilu se mírně ochladí sám. Až po tomto úkonu zapněte klimatizaci. Takové ochlazení vám zaberete úplně stejný čas.

Recirkulace vzduchu aneb dýchej to, co jsi již dýchal

Mnohé z nás láká puštění klimatizace v režimu recirkulace vzduchu. V tomto případě klimatizace nasává vzduch z interiéru auta, nikoliv z exteriéru. Vzhledem k tomu, že je vzduch v interiéru již chladnější, má systém snadnější práci a automobil tak vychladí rychleji. Opravdu ale chcete dýchat nekvalitní vzduch? Podle mnohých odborníků je lepší používat recirkulaci například v případech, kdy je nekvalitní vzduch venku, určitě ale ne běžně.

Klimatizaci vypínáme a zase zapínáme

I během léta se stává, že je po ránu taková zima, že klimatizaci raději vypneme. To však může vést k zamlžení oken. Nemluvě o nepříjemném vzduchu pocházejícím z vypnuté klimatizace. Proto klimatizaci vypínejte vždy na delší čas, ale určitě nejezděte ve stylu zapnout a vypnout. Pamatujte také na to, že zapnutá klimatizace zvyšuje spotřebu paliva.

Špatně nastavené výdechy

Klapky umožňující nastavení směru proudu vzduchu nejsou v autě jen na ozdobu. Během letních veder máme tendence tento chladný vzduch směrovat na svoji hlavu či tělo, to ale není nejlepší nápad. Suchý studený proud vzduchu mířený rovnou na tělo vám může způsobit nepříjemné zdravotní potíže. Proto se snažte vzduch namířit směrem nahoru, aby se vzduch rovnoměrně ochladil v celém vozidle.

Zapomínáme na pravidelný servis

Klimatizace jako taková se skládá z velkého množství dílů. K tomu, aby všechny tyto díly správně pracovaly, se musí pravidelně udržovat. Proto jednou ročně nebo po každých 15 000 km klimatizaci nechte zkontrolovat. Součástí by mělo být čištění a doplnění chladícího média.