01.12.2020

Spousta řidičů v současnosti nijak zvlášť neřeší to, jakým způsobem budou skladovat pneumatiky. A to je velká chyba. Správným skladováním pneumatik totiž můžete významně prodloužit jejich životnost, nemluvě o zachování jejich vlastností. Ve výsledku se pak budete těšit z kvalitních pneumatik ještě několik dlouhých let. A tím pádem ušetříte.

Je třeba o ně správně pečovat

Většina z vás své pneumatiky skladuje nejčastěji v garáži nebo ve sklepě – zkrátka všude tam, kde je trochu místa nazbyt. Tento způsob skladování však pro vaše pneumatiky není ideální. Faktory, které výrazně ovlivňují vlastnosti a životnost vašich pneumatik, jsou zejména teplota, vlhkost a čistota. Velký vliv na stav pneumatik má také to, v jakém stavu je ukládáme. Před tím, než je uložíme, bychom je měli důkladně očistit – stačit vám bude i čistá teplá voda, do které přimícháte čisticí prostředek proti mastnotě. Abyste zabránili korozi ráfků, je třeba pneumatiky následně důkladně osušit.

Jak byste měli pneumatiky ukládat?

Ukládáte pneumatiky bez ráfku? V tom případě byste je měli dávat nastojato. U tohoto případu ukládání je pneumatiky třeba čas od času (třeba jednou za měsíc) pootočit a otočit tak část běhounu, na kterém je pneumatika postavena. Předejdete tak jednostranné zátěži pneumatiky – ta je totiž zatěžována celou svojí vahou. Co byste však měli vědět – tento způsob, kdy opakovaně vyměňujeme pneumatiky na disku, není zcela ideální. Časté shazování pneumatik významně zvyšuje pravděpodobnost poškození patky, což vede k významnému snížení jejich životnosti.

Přečtěte si také: Jak se naučit jezdit s automatickou převodovkou

Pokud skladujete celé pneumatiky – včetně ráfku, skládejte je na sebe do sloupce. I zde je však čas od času prohoďte, aby nedocházelo k neúměrnému zatěžování jen jedné pneumatiky. Kola však můžete skladovat i jinak – můžete, je třeba zavěsit. Pokud skladujete celá kola, připravte si alespoň dvě kompletní sady.

Ideál? Deset let

Pneumatiky rozhodně nepatří k levným záležitostem. I přesto je musíte čas od času vyměnit za nové. Každá pneumatika má nejlepší jízdní vlastnosti deset let od výroby, poté byste je měli vyměnit (klidně i dříve), a to i v případě, že budou mít stále ještě dostatečný dezén. O stáří pneumatiky vás informuje DOT kód, který se na pneumatice nachází. Na DOT kódu se můžete setkat se čtyřmi čísly – první dvě označují týden výroby pneumatiky, další dvě označují rok její výroby.

Co udělat se starými pneumatikami?

Váháte nad tím, co byste měli udělat se starými pneumatikami? V tom případě pro vás máme hned několik informací. Jako první byste měli vědět, že staré pneumatiky rozhodně nepatří do komunálního odpadu, ale ani „do lesa“, který si často spousta lidí plete se skládkou. Pneumatiky také nikdy nepalte na zahradě – při jejich pálení dochází ke vzniku toxických látek a nebezpečných plynů, které by vám mohly vážně poškodit plíce. Staré pneumatiky odkládejte na místa zpětného odběru pneumatik, tam si s nimi budou vědět rady.

Čas přezutí pneumatik se rychle blíží

Dle §40a zákona 361/2000 Sb. mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud:

  1. Je na silnici vrstva sněhu, led nebo námraza.
  2. Lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.