01.08.2021

Jezdíte se svým automobilem i v zimě či na jaro, kdy jsou silnice kluzké pod vrstvami sněhu či vody z deště? Správné upevnění nákladu ve vozidle je v této době důležitější, než si myslíte. Na kluzké vozovce hrozí zvýšené riziko smyku – vozidlo se může na cestě roztočit, ale i převrátit. Volné předměty v kabině automobilu se v tuto chvíli mohou stát smrtící zbraní.

Autopůjčovna Brno

Kluzké silnice jsou velice nebezpečné.

I jeden kilogram se může změnit ve 20, 30, 50

V případě, že jedete „pouhých“ 50 km za hodinu a narazíte do pevné překážky, zvýší se hmotností působení tělesa až dvacetkrát. Při vyšší rychlosti je to samozřejmě ještě víc. Jeden litr vašeho oblíbeného pití, které se při jízdě povaluje na podlaze, pak může při nárazu působit, jako by vážilo 20 kg. V zimním období (případně jarním, pokud jedete do zahraničí) je velkým problémem přeprava zimní výbavy, kam patří lyže, běžky, boby a další nezbytnosti. Naštěstí existuje několik způsobů, jak můžete vše zmíněné převézt s maximální opatrností.

Použijte upínací kurty

Pokud váš čeká cesta na hory s lyžařskou výbavou v autě, je několik způsobů, jak si můžete pomoci. Řidič může sklopit například část zadních sedadel, případně vyjmout vak z opěradla uprostřed zadních sedadel. Využít však můžete také střešní nosiče, které si lze půjčit. Při sklopení opěradel se jedná jen o nejkratší část, plocha opěradel by měla být co nejvíce ve svislé poloze, aby při nárazu zachytila zavazadla, která převážíte v kufru. Boby nebo sáňky můžete upevnit upínacími kurty, ale třeba i upevňovací sítí. K ní pak můžete připnout také přilby. Běžkové lyže stáhněte křížově, aby se z popruhů nevyvlekly.

Ideální řešení, když vás jede ve vozidle méně

Vak, který je ukrytý uprostřed zadního sedadla, mají jen některé automobily. Je určen pro přepravu snowboardu či lyží. I když je možné toto zařízení do vozidla namontovat dodatečně, vždy se doporučuje používat originál od výrobce. Všechny předměty by měly být svázané. Jestliže jede ve vozidle více osob, není toto řešení příliš šťastné, ale ani bezpečné.

Střešní box a vozidlo z půjčovny

Pokud hledáte bezpečnou variantu převozu nákladu ve vozidle, doporučujeme vám upevnění tohoto vybavení na střešní nosič. Negativem může být pořizovací cena nosiče nebo střešního boxu. V takovém případě vám doporučujeme půjčit si vozidlo v autopůjčovně, kde jsou jak vozidla se střešními nosiči, tak i vozidla se střešními boxy. Počítejte však s vyšší spotřebou pohonných hmot.