01.01.2021

Mikrospánek se řeší nejčastěji ve chvílích, kdy vyrážíte na dlouhé cesty – tedy zejména před letní dovolenou. Velkým rizikem však pro vás může být kdykoliv. Hlavně ve chvílích, kdy vás čeká dlouhá cesta, kterou se snažíte ujet bez přestávek s vidinou, že budete ve svém cíli rychleji. Dobře nám při řízení nedělá ani horké letní počasí, které je únavné samo o sobě.

Velkým nebezpečím je už i samotná reakce řidiče

Délka mikrospánku se pohybuje nejčastěji v rozmezí tří až patnácti vteřin. Po jeho skončení člověk buď usne úplně, nebo se naopak probudí. S probuzením řidiče za volantem však často souvisí trhavá reakce řidiče, kdy dochází velmi často ke stržení volantu na stranu. Důsledkem je nehoda a ohrožení života řidiče, ale i jeho posádky.

Před tím, než vyrazíte na delší cestu, měli byste být dostatečně odpočatí. Nikdy nepřeceňujte své síly, ani zkušenosti. Během cesty si dělejte pravidelné přestávky, sice si svoji cestu o chvíli prodloužíte, ale pořád jde o mnohem kratší dobu, než kdybyste leželi v nemocnici po autonehodě. Jakmile se u vás projeví pálení očí a zívání, jste na půl cesty k mikrospánku.

Minimalizujte riziko, odpočívejte

Mnoho lidí vyráží na delší cesty v noci, v tuto dobu však hrozí riziko mikrospánku více než kdy jindy. Pokud to je možné, vyrážejte na cesty raději ve dne. Tělo každého z nás je naučeno tak, že se v noci spí, proto mohou být při nočním řízení vaše schopnosti značně utlumené. Za nejrizikovější čas mikrospánku označujeme zejména čas mezi druhou až pátou hodinou ranní, během dne mezi třináctou až patnáctou hodinou.

Přečtěte si také: Jak dokonale vyčistit čelní sklo

Už i mikrospánek trvající tři vteřiny pro vás může být životu nebezpečný, jelikož při rychlosti 90 kilometrů v hodině ujedete bez své pozornosti kolem 75 metrů. Pokud jedete na dálnici, je situace ještě vážnější a hrozí vám mnohem větší nebezpečí.

Jak často je třeba odpočívat?

Přestávky během jízdy je třeba dělat každé dvě hodiny – ideálně pak na alespoň 15 minut. Během nich se protáhněte, nadýchejte se čerstvého vzduchu, popřemýšlejte a odpočiňte si. Snažte se vystoupit z auta, pauzu netravte sezením v autě nebo u kávy. Během jízdy nepodceňujte ani svůj pitný režim, ten během cesty automobilem budete potřebovat mnohem víc než jindy. Pokud na vás přichází únava, vyhněte se kávě i energetickým nápojům. Ty vás sice na chvíli nabijí energií, ale po pár minutách budete unaveni ještě víc než před jejich vypitím. Pomoci vám může i svačina, ta by vás měla zasytit, ale měla by být snadno stravitelná. Neměla by být tučná, mastná a těžká na žaludek. I proto si na cestu zabalte spíše sendvič než smažené řízky.

Jak s mikrospánkem bojovat?

Nejlepší prevencí před mikrospánkem je samozřejmě odpočinek. Pokud však hledáte další malé „pomůcky“ jak s mikrospánkem bojovat, můžete vyzkoušet otevřené okýnka nebo zapnutou klimatizaci, dále pak hlasitější hudba. Myslete však na to, že pokud vaše klimatizace nefunguje správně, může být jednou z hlavních příčin vašeho mikrospánku. Proto klimatizaci pravidelně udržujte – nechte všechen servis na odbornících.

Ačkoliv vám za samotný mikrospánek pokuta nehrozí, v případě, že zaviníte autonehodu, můžete mít velké problémy. Ohrozíte nejen zdraví svoje, ale také zdraví svých spolujezdců a posádek ostatních vozidel.