15.12.2020

Kvalitní pneumatiky patří k základním předpokladům pro spokojenou, klidnou a bezpečnou jízdu. Avšak ne vždy nám stačí obyčejné zimní pneumatiky, někdy jsou podmínky extrémní natolik, že se vám vyplatí také nákup sněhových řetězů. V některých místech se můžete dokonce s příkazovými značkami, které vám nasazení sněhových řetězů, přímo nařídí. Tyto řetězy je pak třeba nasadit minimálně na dvě hnací kola. Co dalšího jste o sněhových řetězech dost možná nevěděli.

K čemu sněhové řetězy slouží?

Sněhové řetězy se na kola automobilů nasazují kvůli zajištění zvýšené přilnavosti pneumatik k vozovce, pokud se na ní nachází led nebo sníh. Řetězy je třeba nasadit minimálně na dvě hnací kola, ideálně však na všechny čtyři. Jejich nasazením se zlepšují jízdní vlastnosti vozidla na povrchu, který jinak klouže. Kola získají větší valivý odpor, dochází tak ke zvýšení spotřeby pohonných hmot. Nevýhodou jízdy se sněhovými řetězy je rychlostní omezení. Můžete s nimi jezdit maximálně rychlostí 50 km za hodinu.

Jak vybrat vhodné sněhové řetězy?

Při výběru vhodných sněhových řetězů se zaměřujte například na to, zda mají vámi vybrané řetězy všechny potřebné certifikáty. Ty značí kvalitu, která je prověřená. Výběrem ověřených sněhových řetězů budete mít větší jistotu, že na horách nezůstanete v nesnázích.

Přečtěte si také: Jak zabavit dítě při dlouhé cestě autem

Avšak ještě před tím, než si sněhové řetězy pořídíte, se podívejte do svého velkého technického průkazu. Je v něm uvedeno, zda je u vašeho vozidla montáž sněhových řetězů vůbec možná. Dále musíte vědět, na jaký typ vozidla budete sněhové řetězy nasazovat – ve vašem případě půjde jistě o osobní automobil. Pozornost věnujte také možným omezením při použití řetězů, zvlášť u některých rozměrů pneumatik. Výběr vhodných sněhových řetězů ovlivňuje:

  • Hmotnost automobilu
  • Rozměry pneumatik, na které se řetězy upínají
  • Kolik místa máte u podběhu automobilu

Nejvíce se můžete setkat s ocelovými sněhovými řetězy. Čím víc ocelových článků budou mít, tím budou kvalitnější. Nabídnou vám velmi dobrou trakci, navíc je nebudete muset vyhodit po jedné sezoně. Jejich nevýhodou je však horší nasazování a hluk, který při cestování vydávají. Jejich nasazení se vyplatí zejména ve chvílích, kdy je vozovka plně pokryta sněhem – jinak by pro vás mohla být cesta nepříjemným zážitkem.  Vybírat si můžete ze dvou variant: se samočinným dotahováním/upínáním. Nasazování tohoto typu sněhových řetězů vám zabere méně času, navíc je mnohem snazší. Dále byste měli zvážit ochranu ráfků, třeba ve formě ochranných lemů – ty mohou disky ochránit před mechanickým poškozením.

Velmi používaní jsou také textilní řetězy, navíc je s nimi velmi snadná práce. Oproti ocelovým řetězům nedělají hluk, navíc je můžete použít i ve chvílích, kdy je mezi kolem a podběhem málo místa. Vzhledem k materiálu ale mají kratší životnost.

Zmínit bychom vám měli také tekuté sněhové řetězy, které se dodávají ve spreji. Řetěz jednoduše nanesete na kola, kdy hmota při styku s vodou ztvrdne. Tento účinek je však pouze dočasný, jedná se spíše o nouzovou alternativu než o něco, na co bychom se měli plně spoléhat.

Jak nasadit sněhové řetězy?

Nebudeme vám lhát, nasadit sněhové řetězy není úplně jednoduché, ale určitě to jde zvládnout. Také bychom vám rádi doporučili, abyste si sněhové řetězy zkusili nasadit nejprve „nanečisto“, abyste nebyli v akci nepříjemně překvapeni. Pokud máte tu možnost, sněhové řetězy nasazujte na rovince, ideálně ještě před kopcem, usnadní vám to práci. Řetězy montujte vždy na poháněnou nápravu, u automobilů 4×4 můžete provést montáž na všechna kola. Jak nasadit sněhové řetězy?

  1. Řetěz položte před kolo automobilu (v rozloženém stavu), dbejte na to, aby nebyl nijak překroucený.
  2. Řetěz zasuňte za kolo, konce lanka přitáhněte k sobě.
  3. Ty pak zvedněte nahoru na dezén a spojte je.
  4. Lanko položte na dezén. Boční řetěz spojte pomocí spojovacího háčku do koncového článku bočního řetězu.
  5. Zkontrolujte, zda jste sněhový řetěz nikde nepřekroutili.
  6. Lanko zasuňte za pneumatiku a řetěz srovnejte.
  7. Napínací řetěz s pryžovým napínačem pevně utáhněte a vtěsnejte jej do drážky v průvlečné zarážce.
  8. Přebývající část řetězu provlečte kolem bočního řetězu a napínač vtěsnejte do vhodného článku.
  9. Zkontrolujte, zda je řetězec nasazený rovnoměrně.

Může vás také zajímat: Cestování na sněhu a náledí

Jak s nimi jezdit?

Jízda se sněhovými řetězy je od té běžné diametrálně odlišná. S řetězy se nedoporučuje prudké brzdění, ale ani akcelerace. Jakoukoliv změnu směru jízdy provádějte plynule, ale současně pomalu. Oproti běžné jízdě je třeba udržovat si větší odstup od ostatních řidičů, pozorně sledujte situaci kolem vás. Řetězy z automobilu sundejte ve chvíli, kdy se na vozovce žádný sníh nenachází, budou méně opotřebené. Rozjíždět byste se měli spíše na druhý rychlostní stupeň.