15.06.2021

Ačkoliv tenhle fakt platí v průběhu celého roku, v zimě platí dvojnásob. Jízda na palivovou rezervu se zkrátka nevyplácí – nejen, že může dojít k poškození palivového čerpadla, ale také ke kondenzaci vody v nádrži. Nádrž je uzavřeným prostorem, a proto se zkondenzovaná voda dostane ven jen jednou cestou, a to do motoru.

Autopůjčovna Brno

Poškození palivového čerpadla

Pokud budete neustále jezdit pouze „na rezervu“, s velkou pravděpodobností u vás může dojít k poškození palivového čerpadla. To však neplatí u starších vozidel, která tato čerpadla ani nemají, místo toho mají na vstřikovacím čerpadle malé dopravní zubové čerpadlo, které toto elektronické nahrazuje. V takové nádrži je pouze palivoměr.

V případě, že elektrické čerpadlo v nádrži máte a jezdíte příliš často na rezervu, může čerpadlo přestat fungovat o mnoho dříve než normálně. Palivo totiž čerpadlo chladí, čerpadlo se totiž při jízdě zahřívá. Dlouhodobý provoz s minimem chladícího paliva je tedy škodlivý. Palivo čerpadlo navíc i maže (u vznětových motorů), navíc saje palivo z nejspodnější části nádrže. Pokud máte více paliva, nečistoty se v něm rozptýlí. Pokud ho máte málo, nečistoty se do čerpadla dostanou ve velkém.

Kondenzace vody

Dalším problémem, s nímž se můžete při jízdě s malým množstvím paliva setkat, je kondenzace vody v nádrži, která poté putuje do motoru. V nádrži koluje vodní pára ze vzduchu, ta se vysráží, vznikne voda a steče do paliva, s nímž se pak smísí. Pokud máte dostatek paliva, je množství vzduchu minimální, v opačném případě je množství vzduchu rovné celkovému objemu – a voda se tak dostane do celého palivového systému. A tomu voda opravdu neprospívá.

Nejen, že vám voda může poškodit palivové čerpadlo, ale také vám může poškodit samotný palivoměr, kovové potrubí (to začne rezivět zevnitř a částice rzi se budou dostávat do vstřikovacího systému), vstřikovací čerpadlo a jednotlivé vstřikovače. I proto je jednodušší jednou do měsíce natankovat na pumpě plnou nádrž, než tankovat každých pár dní za pár stovek – utratíte stejné množství peněz, ale nebudete mít problémy s vodou v nádrži.